Yaz aylarında sağlıklı ve dengeli beslenin

Yaz aylarında sağlıklı ve dengeli beslenin
Güncelleme:

Yaz aylarının başlaması ile artan hava sıcaklıkları birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Çağatay Demir “Sağlıklı besin seçimi, açlığı ve kişisel tercihleri yatıştırıcı olmasının yanı sıra çeşitliliği, dengeyi ve aşırıya kaçmadan sağlığı koruyucu ve arttırıcı yönde geliştirilmelidir” açıklamasında bulunarak sağlıklı ve dengeli beslenme ile ilgili önerilerde bulundu.

Yanlış beslenme alışkanlıklarından vazgeçilmesi gerektiğini ve beslenme konusunda mucize reçeteler ya da mucize besinler olmadığını aktaran Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Çağatay Demir sağlıklı ve zinde kalabilmek için yaşam boyunca besin seçimlerinin dengede tutulması gerektiğini belirtti.

Demir şu açıklamalarda bulundu:

“Besin seçimleri yavaş yavaş değiştirilmeli. Değişime gün içindeki bir öğünü veya yemeği değiştirerek başlanabilir. Yağda kızarmış balık yerine ızgara tercih etmek gibi. Her gün temel besin gruplarından bir yiyeceği tüketmeye özen gösterin: Tabağınızın dörtte üçünü sebze ve tahıl grubu ile kalan kısmını et grubundan bir besinle tamamlayabilirsiniz. Ek olarak az yağlı süt veya yoğurt ile öğün tamamlanabilir. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa yiyecekleri yaşamınızdan tamamen çıkarmak yerine azaltmaya çalışın: Az yağlı besinleri yüksek olanlara tercih edin. Besin grupları içinde çeşitliliğe dikkat edin. Yaşam şeklinizi değiştirip, günlük enerji harcamanızı arttırın. Düzenli fiziksel aktivite sağlıklı yaşam için vazgeçilmezdir ” diyerek sağlıklı seçimler ve iş yemekleri için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Sağlıklı seçimler için:

Kızarmış patates yerine fırınlanmış patates tercih edin.

Ekmeğin üzerine tereyağı ve reçel sürmek yerine meyveli yoğurdu tercih edin.

Öğün atlamamaya özen gösterin. Öğün atlamak için çeşitli bahaneler vardır: Zamansızlık, yoğun iş temposu, isteksizlik, aç hissetmemek gibi... Zaman içerisinde öğün atlama kişinin doğal bir alışkanlığı haline gelebilir. Ancak bunun çalışma verimini ve konsantrasyonu azalttığını, halsizliği arttırdığını, sonraki öğünde daha fazla yemeye neden olduğunu hatırlamakta fayda var.

Ara öğünler çoğunlukla iş yoğunluğunun yüksek olduğu saatlere veya toplantı saatlerine rastlamaktadır. Çekmecenizde bulundurabileceğiniz kuru veya taze meyveler, kepekli bisküviler, kutu süt veya meyve suyu ara öğünleriniz için pratik bir seçim olabilir.

Gün içine yayılan uzun toplantılarda genellikle ikram edilen çay, kahve yerine bitki çayları tercih edilmeli; tatlı veya tuzlu, yağ içeriği yüksek kurabiye gibi besinler yerine taze veya kuru meyvelerden oluşan ikramlar tercih edilmelidir.

Tuz tüketiminize dikkat edin. Tuz tüketimi ile hipertansiyon arasında yakın bir ilişki vardır.

Şekerli içecek ve tatlı tüketiminizi azaltın, şeker içeriği az olan besinleri tercih edin. Şekerler saf karbonhidrattır ve yoğun enerji kaynağıdır. Bu besinlerin fazla miktarda tüketimi, aşırı enerji alımının nedenidir ve vücut ağırlığının artmasına (şişmanlığa) ve besleyici değeri yüksek olan besinlerin tüketiminin de azalmasına neden olur.

Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral içeriği zengin olan besinlerdir. Bunun yanında kuru baklagiller, yulaf, mercimek, mısır, buğday ve ekmek gibi posa yönünden zengin besinler diyette yer almalıdır. Buğday ununun kepeği alınmadan tüketilmesi tercih edilmelidir. Her gün 4-5 porsiyon meyve, 2-3 porsiyon sebze tüketilmelidir.

İş yemekleri için öneriler

Yemek yenilecek mekâna çok aç gitmeyin,

Ana yemeği beklerken ikram edilenleri tüketmeyin,

Lezzetli olduğu kadar besleyici ve sağlıklı da olan bir yemek seçin:

Krema ve tereyağı eklenmemiş çorbalar,

Izgara tavuk, balık veya hindi eti,

Zeytinyağlı dolma, sarma ve sebze yemekleri ile kurubaklagil yemekleri

Sebzeli hazırlanmış ve katı yağ eklenmemiş hamur işleri (sebzeli makarna, sebzeli börek gibi)

Tatlılardan aşure, kabak tatlısı, ayva tatlısı veya sütlü tatlılar diğerlerine tercih edilmelidir.

Meze olarak mayonez eklenmemiş yoğurtlu sebze salataları, kısır, mercimekli köfte, patlıcan salatası veya humusu tercih edebilirsiniz.

Çerez olarak leblebiyi tercih edin. Ek olarak Günde 4-5 adet fındık veya 2-3 adet ceviz tüketebilirsiniz.

Leyditurk.com