Yaza formda girmek için ipuçları

Yaza formda girmek için ipuçları
Güncelleme:

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte daha fit görünmek için şok diyetlerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Diyetisyen Sanem Apa Doğan’a göre; yazın formda görünmek, fazla kilolardan kurtulmak için değil, yaşamınız boyunca sağlıklı olmak için kendinize özel beslenme programını uygulamalısınız. Böylece her sene dönemsel olarak vücudunuzu strese sokmaz hayatınızın her anında doğru vücut ağırlığında olmanın tadını çıkarırsınız.

KENDİNİZİ YIPRATMAYIN, HAYATINIZA DİSİPLİN VE AKTİVİTE KATIN

Ağırlık kaybı olmasını isteyen kişinin en çok dikkat etmesi gereken nokta gerçekten doğru kaybın sağlanması olmalı. Çünkü vücut yağ oranı ile kayıplar o kişinin sağlıklı ağırlıkta olması için anahtar rol oynar. Size özgü bir beslenme programı da bu noktada önemlidir. Kişiye özel beslenme programı oluştururken; genetik faktörler, sosyal yaşam, beslenme alışkanlıkları ve kişinin kan bulguları büyük önem taşır. Çünkü bunlar her kişi için farklı ihtiyaçlar ve çözümler gerektirir. Bu nedenle kendinizi yıpratmayın. Hayatınıza biraz disiplin ve aktivite yerleştirmeniz çok uzun bir yolculukta ilk adımı attığınızı gösterir. Öncelikle doğru bir beslenme eğitimi almanız size yaşamınız boyunca disiplinli olmanızda yardımcı olacaktır.

Kısa sürede mucizevi etki yaratan hiçbir şeye lütfen inanmayın... Formda gözükebilmek için sağlığınızı tehlikeye atmanız geri dönüşü olmayan bir çok probleme yol açabilir. Sağlıklı kilo kontrolü için;

-Mutlaka bir diyetisyen eşliğinde beslenme programınızı düzenleyin.
-Sabırlı olun, mucizelerden uzak durun.
-Sık sık ama az az yeme prensibini hayatınıza yerleştirin.
-Yasaklarla dolu bir beslenme programından uzak durun.
-Kahvaltı en önemli öğündür. Lütfen atlamayın.
-Gün içerisinde 2- 3 litre su içmeye önem gösterin.
-Aktif olun.

İşte Sanem Apa Doğan’dan yaza girerken ağırlık kontrolü için önemli ipuçları;

Ağırlık kaybı konusunda gerçekçi olmanız sizin uzun dönemde de başarılı olmanızı sağlayacaktır. 1 kg yağdan ağırlık kaybetmek içi yaklaşık 700 kalori harcamanız gerekir. Örneğin, siz günde ortalama 500 kalori azaltarak, haftada 0,5- 1 kg ağırlık kaybedebilirsiniz.

Ağırlık kaybetme hızınız yavaşlasa bile motivasyonunuzu düşürmeyin. Diyetisyeninizden mutlaka yardım alın ve sabırlı olun.

Hızlı ağırlık kaybı sağlığınızı olumsuz etkiler. Uzun süreçte aldığınız kiloları 1- 2 haftada vermeniz mümkün değildir.

Aç kalarak diyet yapmak doğru değildir. Çünkü bu durumda metabolizma kıtlık durumuna geçer ve bir sonraki öğünde her ne yerseniz yiyin daha sonra kullanmak için yağ olarak depolar. Bu nedenle “açlık” diyetlerinden uzak durun.

Uyku düzeninize dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırın.

Çok tahıllı, tam buğday, çavdar gibi ekmekleri seçerek tokluk sürenizi arttırabilirsiniz.

Yeşil çay veya beyaz çay özellikle metabolizmanızı ateşleyerek kilo kaybınızın artmasına destek olur.

Mevsim geçişlerinde ödem şikayetleri artabilir. Bu nedenle gün içinde mutlaka 2,5- 3 litre su tüketmeli ve fonksiyonel çaylardan günde 2 fincan olacak şekilde tüketimi alışkanlık haline getirmelisiniz.

Alkol tüketimlerinize mutlaka dikkat edin. Ilımlı tüketim miktarının kadınlar için 1 kadeh, erkekler için ise 2 kadeh olduğunu unutmayın.

Leyditurk.com