Yediğiniz et, posa olarak kalmasın

Yediğiniz et, posa olarak kalmasın
Güncelleme:

Uzmanlar öneriyor, yediğiniz etin yanında bol bol yeşillik tüketin.

Bayramda tüketilen etin sadece posa olmaması, içindeki demirden maksimum fayda sağlanması için uzmanlar öneriyor: “Kavurmanın yanında bol yeşil salata yemeyi ihmal etmeyin.”

Kırmızı ette fazla miktarda demir bulunduğunu belirten Diyetisyen İpek Konuralp, C vitamininin demirin biyoyararlılığını artırdığını söyledi, demirden maksimum faydalanabilmek için etin bol yeşil salata ile tüketilmesini önerdi.

Etin zor sindirildiğini hatırlatan Konuralp, gereğinden fazla et tüketilmesinin sindirim sorunlarını beraberinde getireceğinin altını çizdi, mide-bağırsak rahatsızlığı yaşamamak için şunları önerdi: “Etin aşırı tüketimi sindirimi güçleştirecek hatta kabızlığa neden olacaktır. Ancak eti en az bir gece dinlendirip sonra tüketirseniz hem daha lezzetli olacak hem de hazımsızlık sorunu yaşatmayacaktır. Midesinde problem olanlar ise daha fazla dikkat etmeli.”

KALBİNİZ İÇİN KAVURMA YERİNE HAŞLAMAYI TERCİH EDİN

İçeriğinde doymamış yağlar bulunduran etin pişirme teknikleri de son derece önemli. Kavurma ve kızartma, kan yağlarının yükselmesine neden oluyor. Diyetisyen ipek Konuralp, kavurma yapmak yerine etin haşlamasını veya ızgara yapılmasını tavsiye etti, “İlla kavurma yapmak isteniyorsa en azından yağsız kavurmayı tercih etsinler. Kalp ve damar hastaları yağsız dahi olsa kavurma yemekten kaçınmalılar” dedi.

Pişirmede dikkat edilecek bir diğer nokta da etin ateşle direkt temas etmemesi. Çünkü etin ateşe yakın olması hem kanserojen öğelerin oluşumuna hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açıyor.