Yemeklerin kalorisini düşürmek için..

Yemeklerin kalorisini düşürmek için..
Güncelleme:

Hem sağlıklı hem leziz hem de düşük kalorili yemekler hazırlayabilirsiniz.

Lezzetli bir yemek her zaman bol yağlı, kremalı, şekerli, yani yüksek kalorili olmak zorunda değildir. Gereğinden fazla kullanılan yağ ve şeker sağlığınızı tehlikeye atar. Yemeklere yapılan sihirli birkaç dokunuşla onları hem çok lezzetli hem de sağlıklı ve düşük kalorili olarak hazırlamanın çok kolay olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ferin Batman, ipuçlarını  paylaştı.

Teflonlu, yapışmayan, pişirme kapları kullanın

Böylece etleri hiç yağ kullanmadan veya çok az miktarda yağla pişirebilirsiniz. Pişirmeye düşük ısıda başlayıp yavaş yavaş artırmak yapışmayı önler.

Çorbaları servis öncesi buzdolabında soğutun

Çorbaları, sosları, sulu yemekleri yaptıktan sonra servis öncesi buzdolabında soğutun. Çıkarıp üzerindeki donmuş yağ tabakasını atın ve fazla kalorilerden arınmış bir şekilde ısıtıp servis yapın.

Bütün yağları ayıklayın

Etlerin üzerindeki, görünen bütün yağları ayıklayın. Tavuğun ve diğer kümes hayvanlarının derilerini ayıklayın. Kıymayı en yağsız eti seçip, ondan çektirin. Yağ oranı % 5- 10’u geçmesin.

Su ile konserve edilmiş besinleri kullanın

Ton balığı ve diğer balıkların, yağ ile konserve edilmişlerini değil, su ile konserve edilmişlerini tercih edin. Bunlar zaten light veya diyet şeklinde etiketlenmişlerdir. Meyve konservelerinde ise kendi suyuna konserve edilenleri, şuruplulara tercih edin.

Şekeri kesin

Kurabiye veya tatlı tarifelerinde şeker miktarını üçte bir oranında azaltın. Yerine doğranmış meyve, tarçın veya vanilya koyun.

Sosların kıvamını un yerine mısır nişastası ile artırın

Yemeklerde ve salatalarda kullanacağınız soslar ve bu sosların lezzetini artırmak için yüksek kalori içeren, mayonez, krema ve yağlar yerine; sirke, hardal, domates suyu, dana veya tavuk bulyon kullanın. Sosların kıvamını un yerine mısır nişastası ile artırın. Çorbalarda ise sebzeleri pişirip püre haline getirerek kıvamı artırabilirsiniz.

Yağsız ve az yağlı ürünler

Süt, yoğurt, peynir ve mayonezde yağ oranı düşük ürünleri tercih edin.

Yumurtanın sarısı yerine beyazını kullanın

1 yumurta sarısı yerine 2 yumurtanın beyazını kullanın.

Sos yerine baharat kullanın

Yüksek kalori içeren unlu, tereyağlı soslar yerine baharat ve otları kullanarak çok lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Sarımsak, fesleğen, kekik, biberiye, yağ olmadan da yemeğin tadını ve kokusunu güzelleştirirler.

Ekmeğinizi ince dilimleyin

Sandviç hazırlarken içine koyacağınız peyniri ve eti ince dilimleyip, bol bol marul, domates, salatalık gibi sebzeler ile lezzet ve besin değeri açısından zenginleştirin. Ekmeğinizi de ince dilimlemeyi unutmayın.

Yağ yerine, domates suyu veya bulyon kullanın

Etleri ve sebzeleri yağ yerine, domates suyu ve bulyon karıştırılmış su ile pişirin.

Hürriyet