Yeni yıla zinde başlayın

Yeni yıla zinde başlayın
Güncelleme:

Renkli ve kalorili yiyeceklerden oluşan yılbaşı sofralarında keyifli bir akşam geçirmek, yeni yılın ilk gününe kötü bir başlangıç yapılmasına neden olabiliyor.

Akşamdan kalma hazımsızlığı, ödemi ve halsizliği önlemek için ise beslenme programında birtakım değişiklikler yapılması yeterli oluyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Merve Yüksek, yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmak isteyenler için önerilerde bulundu.

Güne kahvaltıyla başlayın

Yılbaşı ertesi sabah saatlerinde sebzeli ya da lor peynirli yağsız bir omlet ile 1 dilim tam tahıllı ekmek uzun süre tokluk sağlar. Öğlen yemeğinde çorba, buharda sebzeler (brokoli, brüksel lahanası, karnabahar) ile probiyotik yoğurt tüketerek hafif bir öğün yapılmalıdır. Haşladığınız 1 orta boy pancarlı ve bol yeşillikli bir salata yanında probiyotik yoğurt ya da kefir de sağlıklı bir alternatif olacaktır. Uyumadan önce bolca su içilmeli, ertesi gün boyunca da 2-3 litre su tüketilmelidir. Bir sürahi su içerisinde limon dilimleri, taze nane yaprakları, 1-2 adet çubuk tarçın ve 1 başparmağı taze zencefil rendesini bekletip içmek de sağlıklı olacaktır. Eğer başka bir bitki çayı veya smoothie içerisinde taze zencefil tüketildiyse suya eklenmemelidir. Vücudun en fazla faydayı görebilmesi için, her besinin kararında tüketimi önemlidir. Açık havada 1 saatlik orta tempoda yürüyüş yapılmalıdır.

Ödem attıran ve arındıran tarifler

Ödem atmak, daha zinde hissetmek ve varsa mide-sindirim problemlerini rahatlatmak için bitki çayı tüketilmelidir. Bunun için örnek tariften faydalanılabilir:

Arındırıcı kırmızı pancar smoothie

½ orta boy pancar
1 orta boy yeşil elma
1 küçük havuç
1 başparmağı kadar taze zencefil
½ su bardağı su ( Karışımı seyreltmek için)

Yapılışı: Tüm malzemeleri iyice yıkadıktan sonra katı meyve sıkacağı ile sıkın. Bekletmeden hemen için.

Faydası: Bir gece önce geç saatlere kadar yeme-içmenin devam ettiği kötü beslenme şekli yüzünden fazlasıyla asit yüküne maruz kalan vücut toksinlerden arınır, bağırsaklar ve karaciğer temizlenir, hazım kolaylaşır. Antioksidan deposu olan pancar, havuç, yeşil elma ve zencefilin yenileyici özellikleri sayesinde vücudun daha zinde ve hafif hissetmesi sağlanır, yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur.

Tavsiye edilen: Sabah aç karnına içilip, yorucu olmayan tercihen açık hava yürüyüşünün ardından güne sağlıklı bir kahvaltı ile devam edilmelidir. Hamileler, çocuklar, diyabet veya hipoglisemisi olanlar, böbrek hastaları, kalp hastaları, düzenli ilaç kullananların içmesi tavsiye edilmemektedir. Bu içecek geç bir kahvaltı ile erken bir akşam yemeği arasında ara öğün olarak da tercih edilebilir. Katı meyve sıkacağı olmayanlar 1 orta boy pancarı haşlayıp salatalarına doğrayarak gün içinde herhangi bir öğünde tüketebilir.

Ödem atan bitki çayı

1 tutam mısır püskülü
½ demet maydanoz (sapları ile)
1 tatlı kaşığı yeşil çay veya beyaz çay
1 çay kaşığı mate çayı
½ çay kaşığı rezene tohumu
2 çubuk tarçın
4 adet karanfil tanesi

Yapılışı: 3 su bardağı kaynayan suya malzemeleri koyun, 5 dakika demleyin.

Faydası: Cips, kuruyemiş gibi tuzlu yiyecekler, hamur işi besinler, az su tüketmek ve alkol tüketimi vücudun ödem tutmasına sebep olur. Bu bitki çayı içerdiği antioksidanlar sayesinde fazla ödemi atıp vücuda tazelik kazandırırken, bir önceki gece düzensiz beslenmenin yaratmış olduğu artan sıvı ihtiyacını da giderir.

Önemli tavsiyeler: Malzemeleri süzerek gün boyu tüketin. Ödem attırıcı özelliğinden dolayı sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilebilir, bu nedenle gün içinde tüketilmesi önerilir. Hamileler, çocuklar, diyabet veya hipoglisemisi olanlar, böbrek hastaları, kalp hastaları, düzenli ilaç kullananların içmesi tavsiye edilmez.

Leyditurk.com