Yılbaşında kilo aldırmayan lezzetli sofralar

Yılbaşında kilo aldırmayan lezzetli sofralar
Güncelleme:

Yaklaşan yılbaşı, hazırlanacak ziyafet sofraları ve eğlenceler için geri sayım şimdiden başladı.

Yeni yıla fazla ve ağır yemeklerin yarattığı uyku hali, sürekli rahatsızlık sinyalleri veren bir mide ve bozulan diyetlerin verdiği pişmanlık ile girmek istemeyiz. Sindirim gibi problemleri yaşamamak ve yılbaşı sofralarımızı sağlıklı, keyifli ziyafet sofralarına dönüştürmek için dikkat etmemiz gereken noktaları, yılbaşı sofralarında olmazsa olmazları ve tüm merak edilen önemli ipuçlarını Anadolu Sağlık Merkezi Mutlu Diyet Kliniği’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir paylaştı.

· Güne sabah kahvaltıdan itibaren dikkat ederek başlayın. Süt + yulaf ezmesi veya süt + meyve veya 2 ince dilim tam buğday ekmeği + 1 dilim peynir ile yapılmış yağsız tost + mevsim yeşilliklerinden oluşan hafif bir kahvaltı ile güne başlayın.

· Öğle yemeği tercihinizi zeytinyağlı sebze yemeği + ayran + az çorba veya az çorba + salata gibi yine hafif besinlerden yana kullanın.

· Akşam için hazırlıklar hızla devam ederken ufak ara öğünlerinizin aklınızdan çıkmasına izin vermeyin. Ara öğünler akşam yemeğine aç oturmanızı engelleyerek akşam yemeğinde daha çabuk doyum sağlayacaktır.

· Yemekleri yavaş yavaş ve iyice çiğnemek ve yemekle beraber tüketilecek 1-2 su bardağı su daha çabuk ve az yiyerek doymanıza yardımcı olacaktır.

· Ve günün en önemli öğünü akşam yemeği: Akşam yemeğinin mutlaka karbonhidrat-protein ve yağdan dengeli bir öğün olmasına dikkat edin. Bunun için sofranızda 4 temel besin grubuna yer vermelisiniz. ( et-süt-tahıl-sebze/meyve )

· Kırmızı et yerine hindi-kaz-ördek-tavuk-balık tercih edin. Pişirme yöntemi olarak yağ ilave edilmeden ve ızgara-haşlama-buğulama-fırında veya yağsız tavada pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir.

· Olmazsa olmaz; hindi dolma. Hindi düşük kolesterol bakımından sağlıkla tüketilebilecek bir besindir. Yılbaşı sofralarında sıklıkla tercih edilen hindi dolma pirinç yerine bulgur ile hazırlayabilirsiniz.

· Yılbaşı sofralarında ve genel beslenmemizde şarküteri ürünlerine yer verilmemelidir.

· Sofrada pilav ve makarnaya mümkün olduğunca yer verilmemelidir.

· Olmazsa olmaz; mezeler. Meze olarak sebze ağırlıklı ve peynirle hazırlanmış az yağlı mezeler tercih edin.

· Yüksek yağ içerikli cipsler, çekirdekler, çikolatalar yerine ölçülü olmak koşuluyla sağlıklı tohumlar dediğimiz kuruyemişler, taze-kuru meyveler tüketin.

· Olmazsa olmaz; tatlı. Yemekten 1 saat sonra tüketilmelidir. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine meyve ve süt tatlıları her zaman tercihiniz olsun.

· İçkiye yer vermek için yememezlik yapmayın. Alkol kan şekeri düzeylerinizi düşürerek beyine açlık sinyalleri gönderir. Tok karnına tüketilen alkol kana daha geç karışacağından alkol tüketimi aç karnına olmamalıdır.

· Yılbaşı gecesi alkol için bir kalori kotası oluşturarak tüketiminizi sınırlandırın. Yemeğe eşlik edecek 2 kadeh beyaz veya kırmızı şarap en ideal alkol tercihi olacaktır. Değişiklik isteyenlere şarap için alternatifler; 2 kadeh (200 ml )şampanya, 2 kadeh ( 50 ml ) likör, 1 kadeh (100 ml ) brandy, 4 kadeh (100 ml ) vermut, 1 kadeh ( 50 ml ) tekila, 1 duble ( 100 ml ) rakı, 1 tek ( 50 ml ) viski, 1 kadeh ( 100 ml ) votka 1 şişe (500 ml ) bira, 1 kadeh (10 ml ) cin.

· 1 Ocak’ta kahvaltıyı brunch şeklinde yapın. Güne ara öğünlerle devam edip, akşam yemeğini erken saatlerde yapın.

· Erken uyuyun. Bütün gece yiyecekleri sindirmekle uğraşarak yorulan midenizi ve bedeninizi mutlaka dinlendirin. Bedeninizi dinlendirmek için açık havada 30-40 dakikalık yürüyüşler yapın.

· Midenizi rahatlatmak için rezene ve anason, bedenin dinlenmesi için ise melisa, papatya gibi bitki çayları tercih edin. Vücudu toksiklerden arındırmak için yeterli miktarda su tüketimine dikkat edin.

Unutmayın; az yemek sizi taşır, çok yemeği ise siz taşırsınız!