Yılın ilk günü bol su için

Yılın ilk günü bol su için
Güncelleme:

Yılbaşı gecesi tüketilen ürünler nedeniyle yeni yılın ilk gününde bol su için

Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, yılbaşı gecesi tüketilen ürünler nedeniyle yeni yılın ilk gününde bol su içilmesini önerdi.

Prof. Dr. Neriman İnanç, yılbaşı gecesi genellikle et ve et ürünleri, tatlılar, hamur işleri, cips, kuruyemiş, meze ve alkol tüketiminin arttığını ifade eti. İnanç, "Yılbaşının kış aylarının tam ortasında bir gün olması, bu özel günde tüketilen yüksek enerjili besinler ve havaların soğuması ile bazal metabolizma hızının yavaşlaması nedeniyle kilo alma riski artmaktadır" dedi.

Yağlı ve şekerli besinlerin tercih edilmesi, yiyeceklerin kısa sürede tüketilmesi, alkollü içeceklerin içilmesi; gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olduğunu hatırlatan İnanç, "Su tüketimini hem yılbaşı akşamı, hem de ertesi gün için mutlaka arttırmak gerekiyor. Yılbaşı akşamı sofrada ara ara, yudum yudum su içmek hem tokluk hissini arttırır hem de sindirimi kolaylaştırır. Bir diğer önemli konu da yılbaşı gecesi tüketilen alkolün vücutta yaratacağı etkiyi azaltmaktır. Alkol vücuttan fazlasıyla su atılmasına neden olur. Atılan suyu yenisiyle yerine koymazsak susuz kalan vücut daha kolay yağlanır ve toksin birikir. Bu nedenle yılbaşı gecesinin ertesinde bol bol su içmek gerekir. Bitki çayları, özellikle meyve çayları ve taze sıkılmış portakal ya da havuç suyu gibi içeceklerle desteklemek de iyi olacaktır" diye konuştu.

DHA