Zayıflamada şehir efsaneleri

Zayıflamada şehir efsaneleri
Güncelleme:

Diyetisyen Emre Uzun'nun kendi danışanlarından yola çıkarak, hazırladığı en çok sorulan soru ve yanıtları...

Diyetisyen Emre Uzun danışanlarının sıklıkla sorduğu 10 top soruya yanıt veriyor. Diyetisyenle birlikte sağlıklı beslenme ve kilo alıp-vermeye karar veren kişiler sosyal yaşamdan duydukları, kulaktan kulağa yayılan zayıflama hikayelerinin gerçeğini bilmek istiyor. En çok merak edilen sorular listesinin başında yoğurt kürü işe yarar mı, ev işi de spordan sayılır mı, streç ile beli sarmak zayıflatır mı, yağ olarak zeytinyağı kullanıyorum azaltmasam olur mu? gibi sorular yer alıyor.

Yoğurt kürü işe yarar mı ?

Yoğurt pul biber ve limon suyundan oluşan bu kür oldukça popüler. Yoğurt içerdiği kalsiyumla beraber zayıflamaya yardımcıdır, pul biber metabolizmayı hızlandırır ve limon suyu da diüretik etkisi ile zararlı maddeleri vücudumuzdan atmaya yardımcı olur. Porsiyona dikkat edildiği sürece bu kürü tüketmekte sakınca olmasa da, zayıflamaya doğrudan bir etkisi olmadığını bilmek gerekir.

Ev işi de spordan sayılır mı?

Ev hanımı olan danışanlar genellikle yürüyüşü red ederek, ev işi yapmanın yürüyüşün yerini tuttuğunu savunurlar. Ancak bulaşık, yer silme, yemek yapma işlerinde 1 saatte harcanan kalori 90kkal civarında iken, 1 saatlik yavaş tempoda yürüyüş ortalama 180 kkal denk gelir. Bu da 6 yemek kaşığı makarna demektir.

Streçle beli sarmak zayıflatır mı?

Beline streç film sarmak, saunaya girmek bunların hepsinde vücut su kaybeder ve kişi zayıfladığını düşünür, fakat bunun yağla bir bağlantısı bulunmuyor. Terlemenin vücudu temizlemeye faydası elbet vardır fakat fazlası dehidratasyona neden olabilir. Baş ağrısı, hızlı nefes alıp verme , yorgunluk ve kabızlık gibi belirtilerle kendini gösterir. Bunu önlemek için susamayı beklemeden günde en az 12 bardak su içilme hedefi konulması önerilir.

Ben yağ olarak zeytinyağı kullanıyorum azaltmasam olur mu?

Çoğu danışanın en büyük hatası zeytinyağının sıvıyağa nazaran sağlıklı olduğu için azaltması gerektiğini düşünmemesi. Her ne kadar zeytinyağı oleik asit dediğimiz kalp dostu omega 9 yağ asidinin içerse de tüketim miktarı oldukça önemlidir. 1 tatlı kaşığı yağ 45 kkaldir. Salatanın üzerinde gezdirdiğinizi varsayarsak en az 5-6 tatlı kaşığı yağ koymuş olursunuz. Bu sebeple az miktar sanıp eklediğiniz zeytinyağı bile kilo almanıza neden olabilir. Ölçülü tüketmek için 1 kase salataya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, sebze yemekleri için de 1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığı kullanmak yeterli olur.

Ara öğün atlasam ne olur?

Öğün atlamak bir sonraki öğüne daha aç girmemize ve daha fazla miktarda yemek yememize sebep olur. Günlük almamız gereken kaloriyi 3 ana 3 ara öğüne bölmek metabolizmamızı hızlandırır. Alarm kurarak ara öğünlerinizi hatırlatmaya koyabilirsiniz. Burada yapılan en büyük hata bir öğün atlandığında diyeti tamamen bırakmak olur. Ara öğün atlasanız bile diyetinize kaldığınız yerden devam ederek, diğer ara öğüne 1 porsiyon meyve ekleyebilirsiniz.

Alkali su zayıflatır mı?

İnsan vücudunun pH’ı 7.4 tür yani alkali sınıfına girer. Bunu korumak için alkali besinler tüketilmesi gerektiği son dönemde oldukça önerilmeye başlandı. Suyun zaten zayıflatıcı etkisi olduğunu biliyoruz. Karbonatla veya özel alkali damlalarla suyu alkali yapmak vücudun asit dengesini sağlar ve metabolizmayı hızlandırır. 3 litre suya 2 tatlı kaşığı karbonat eklemek yeterli olur. Daha fazlası midede rahatsızlıklara yol açabileceğinden dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Diyette kaçamak hiç mi yapmayacağım?

Herkes diyet dendiğinde tatlılardan uzak, 1 kibrit kutusu peynirlerin yendiği listeleri anımsar. Fakat diyet kişiye özel planlandığı zaman, alınması gereken kalorileri kaçamak yapılmak istenen besinlerle planlamak mümkün. Bitter çikolata, sütlü tatlılar, dondurmalar ölçülü miktarda diyete eklenip kişinin tatlı krizlerini frenlemek gerekir. Hamburger, pizza gibi besinler de ölçülü miktarda kişinin diyetine eklenebilir. Ancak diyet dışında yapılan bu tatlı gibi gözüken kaçamaklar, size kilo olarak geri dönebilir. Bu sebeple vazgeçemediğiniz besinleri diyetisyeninize danışarak beslenme planınıza uygun şekilde ekleyebilirsiniz.

Bölgesel nasıl zayıflayabilirim?

Armut yiyeyim karnım erisin, muz yiyeyim kalçam erisin diye bir mucize maalesef söz konusu değil. Sağlıklı beslenme ve kalori kısıtlanan diyetlerde zayıflama vücudun her yerinden gözlenir. Genetik kodlara bağlı olarak kişi göbek veya karın bölgesinden daha fazla kilo verebilir. Fakat asıl bölgesel zayıflama sağlıklı beslenme programı ile birlikte, o bölgedeki yağları eritmeye uygun egzersiz programı ile sağlanır.

Adet döneminde nelere dikkat etmeliyim?

Bayanlar bu dönemde kendilerini tatlıya düşkün hisseder. Bu tatlı krizlerinin kilomuzun önüne geçmemesi için ara öğünlere daha fazla dikkat edilmeli. Bu dönemde taze meyveler yerine kuru meyveler, süt ve yoğurt yerine 1-2 defaya mahsus olmak üzere sütlü tatlılar tüketilebilir. Aynı zamanda süt ve yoğurt ürünlerine toz tarçın katmak da tatlı krizlerini bir nebze olsun azaltmaya yardımcı olur.

Kan gruplarının kiloya etkisi var mı?

Günümüzde diyet üzerine herkes vaatler veriyor ve popüler diyetler ortaya çıkıyor. Kan grubuna göre beslenme de bu trend diyetlerden biri olup hiç bir bilimselliğe dayanmadığı gözlemlenebilir. Her bireyin metabolizma hızı farklıdır ve diyet kişiye özel olması işin diyetin püf noktasıdır. Kişileri kan gruplarına göre sınıflandırmak, metabolik hastalıkları olanları ve olmayanları aynı kefede değerlendirerek diyeti zararlı bir hale çevirmeye yol açabilir.