Çocuğu olanlar bu ürünlere dikkat ! Yasaklanıyor

Çocuğu olanlar bu ürünlere dikkat ! Yasaklanıyor
Güncelleme:

Kanserojen madde içeren yüzlerce ürünler için 23 Aralık'ta yasak geliyor...

Ayakkabıdan çantaya, tekstilden takı ve saatlere, bebek bezlerinden deterjan ve oda spreylerine, çocuk bakımından temizliğe kadar yüzlerce üründe kanserojen ve alerjen yasağı 23 Aralık’ta başlıyor. Evlerde bebeklerin ağzının değme ihtimali olan masa, sandalye dahil hiç bir üründe artık kanser yapıcı ürün kullanılamayacak. Çocuk parklarının zeminlerinde dahi kanserojen madde aranacak. Yeni kurallara uymayan ürünler piyasadan toplanacak. Üretici ve ithalatçılara para cezası yağacak.

ÖRÜMCEK ADAMA, KARLAR KRALİÇESİNE 'KURŞUN' YASAĞI

BEBEĞİN AĞZININ DEĞDİĞİ HER ŞEYDE YASAK OLACAK

23 ARALIK MİLAT OLACAK, 

BEBEK BEZİ, AYAKKABI, TEKSTİL, ÇOCUK PARKLARI...

23 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Yönetmeliğinin bazı kritik hükümleri 23 Aralık’ta yürürlüğe giriyor. 

TUVALET KOKULARINDAN DETERJANA

Deri ve tekstil ürünlerinde, düğme, fermuar gibi aksesuarlarda kansere veya alerjiye neden olan kurşun, krom VI, DMF ve PAH maddeleri kısıtlanacak. Oyuncak ve kırtasiye ürünlerinde benzen ve PAH; tüm oda spreyleri ve koku gidericilerde 1.4 diklorobenzen; takı, saat ve aksesuarlarda nikel, kadmiyum, Krom VI, PAH ve kurşun kısıtlaması olacak. Deterjanlarda nonil fenolün yanı sıra benzen olmayacak. 

ÖRÜMCEK ADAMA, KARLAR KRALİÇESİNE KURŞUN YASAĞI

Tüketicinin kullandığı bu nihai ürünlerdeki denetimi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapacak. Bakanlık yetkilileri, yeni yönetmelikle kanserojen ve alerjen birçok kimyasalın nihai ürünlerde kullanımının AB seviyesinde olacağına dikkat çektiler. Ocak ayından itibaren piyasada yoğun denetime başlayacaklarını anlatan yetkililer, hangi kimyasalların, neden yasaklandığını ise şöyle anlattılar:

“Düğmelerde, fermuarlarda kurşun var mı diye bakamıyorduk. Şimdi bakacağız. Oda spreylerinde, tuvaletlerde, lavobalarda koku giderici ürünlerde diklorobenzeni denetleyeceğiz. 

 Bebeklerin ağzının değme olasılığı olan her şeyde kurşun yasaklanacak. Bu ev içinde kullanılan masa, sandalyeleri dahi kapsıyor. Kurşun, baskılı hemen her üründe var. Boyalı bir yatak çarşafında, bebeğin ayakkabısında, oyuncağında, özellikle imitasyon takılarda, kalemlerde kurşun denetimi yapacağız. Ayakkabı, çanta gibi deri ürünlerde krom VI’yı; spor aletleri, tenis raketleri, bisiklet direksiyonunda, yaşlı yürüteçlerinde, çocuk parklarındaki zemin kaplamalarında kanserojen olan PAH’ın denetimini yapacağız. 

Yine suni deriden yapılan ayakkabı, çanta başta olmak üzere mobilyalar dahil DMF kimyasalını denetleyeceğiz. Böylece kanserojen ve alerjen tüm kimyasallar ülkemizde de AB seviyesinde kısıtlanmış olacak.” 

KULLANAN YANACAK

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yoğun denetimin ardından yönetmeliklere aykırı üretilen veya ithal edilen tüm ürünler hakkında cezai işlem başlatacak. Buna göre mevzuata aykırı ürünler üretici veya ithalatçı firma tarafından piyasadan toplatılacak, imha edilecek ve bu firmalara 19 bin liradan başlayan para cezaları kesilecek. İhlallerin tekrarı halinde bu cezalar katlanacak.

ÖNCE BİLGİLENDİRECEKLER

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 15 Aralık’ta İstanbulTekstil İhracatçıları Birliği ev sahipliğinde üretici ve ithalatçı birlikleriyle bir çalıştay yapacak. Burada hem yeni yönetmelik kuralları hem de bakanlığın diğer gözetim ve denetim faaliyetleri hakkında sektör temsilcilerine bilgi verilecek. Toplantıya üreticileri temsilen İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, Tüm Kırtasiyeciler Derneği, Saraciye Sanayicileri Derneği ve Bebek Araç Gereçleri Üretici, İthalatçı ve Perakendeciler Derneği katılacak.

Bakanlık, toplantıda 2018 yılında temizlik, havuz kimyasalları, hava aromatize edici ürünler ve çocuk bezlerinde firmalar tarafından bakanlığa yapılan tüm bildirimlerin de kaldırılacağını duyuracak. Gözetim ve denetimin ise artacağı uyarısı yapacak.k