Çocuklarda inmemiş testis sorunu nedir?

Çocuklarda inmemiş testis sorunu nedir?
Güncelleme:

Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran; inmemiş testisler kriptorşidizm olarak da bilinir, bir bebeğin testislerinden birinin ya da her ikisinin yumurtalık torbasında, bir başka deyişle skrotumda bulunmaması durumudur.

İnmemiş testis sorunu neden olur?

Bir bebek annesinin rahmindeyken, testisleri karnının içinde oluşur ve doğumdan bir süre önce dinamik bir göç hareketi ile skrotuma iner. Fakat bazı durumlarda, bu inme gerçekleşmez ve bebek bir veya her iki testis de inmemiş olarak doğar. Vakaların çoğunluğu erken doğan bebeklerde görülür.

İnmemiş testisler, bebeklerin yaklaşık yarısında 6 aya kadar testisler kendiliğinden iner. Bunun gerçekleşmediği durumlarda inmemiş testis tanısı kesinleşir. Testisler yumurtalık torbası yani skrotumda bulunmaz iseler başta sıcaklığın etkisi olmak üzere birkaç faktör nedeniyle giderek zarar görmeye, çürümeye başlar ve hatta kötü huylu tümör gelişim riskini ve tanı güçlüğünü artırır. Bu nedenle, kişinin üremesini etkileyebilir veya başka tıbbi problemlere de neden olabilir.

İnmemiş testis sorunu nasıl tedavi edilir?

İnmemiş testis sorunu genellikle doğumdan sonra yapılan fiziksel muayene ile teşhis edilebilir. Testisler genellikle skrotumda bulunur, ancak bazen geçici olarak kasığın içine geri çekilebilir. Bu durum “retraktil”, “utangaç” testis olarak adlandırılır, fizyolojik normal bir durum olduğu için tedavi gerektirmez sadece takibi uygun olur.

Eğer testis ya da testisler bebeğin 1 yaşında da hala yukarıda ise, çocuk cerrahisi veya çocuk ürolojisi uzmanınca değerlendirilerek testisin skrotuma yeniden konumlandırılmasını gerektirir. Bu tedavi cerrahi yolla orkidopeksi / orşiopeksi olarak da isimlendirilen bir ameliyat ile gerçekleştirilir. 

İnmemiş testis sorunu nelere sebep olabilir?

Cerrahi tedavi çeşitli nedenlerden dolayı gereklidir. İnmemiş testis normalden daha yüksek bir sıcaklıkta bulunması anlamına gelir ki bu da üretkenliği olumsuz yönde etkiler. Çünkü testislerin sperm üretebilmesi için normal vücut sıcaklığının altında olması gerekir. Yüksek sıcaklık, testisin gelişimine ve gelecekte sperm yapma kabiliyetine zarar verebilir. Bu, muhtemelen infertiliteye yani kısırlığa neden olabilir. Ayrıca inmemiş testislerde, normal pozisyonda olan testislerden çok daha fazla tümör oluşturma riski vardır. İnmemiş testis yaralanma veya testiküler torsiyon riski altındadır. Asimetrik veya boş bir skrotum erkek için endişe ve utanç verici bir duruma neden olabilir. Bazen inmemiş testisleri olan erkeklerde kasık fıtığı gelişebilir.

Çocuklarda inmemiş testis tedavisi nasıl yapılır?

Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran: Tedavi seçimi ameliyatla, orşiopeksi / orkidopeksi tekniği ile yapılacaktır. Bu prosedürde, kasıkta küçük bir kesi yapılır ve testis skrotuma indirilir, daha sonra yerine sabitlenir. Bu ameliyat genellikle günübirlik bir cerrahi işlem olarak gerçekleştirilir, geceleyin hastanede kalınmasına gerek olmaz ve ardından yapılan periyodik kontrollerle iyileşme sağlanır.

Çocuklarda inmemiş testis tedavisinde hormon tedavisinin yeri var mıdır?

Çok uzun yıllar önce denenmiş ama yapılan çeşitli klinik çalışmalarla etkinliği çürütülmüş bir tedavi şekli olarak tarihi yerini almıştır. Ancak çift taraflı ve karın içerisinde yerleştiği düşünülen inmemiş testislerin varlığı ve fonksiyon değerlendirmesinde tanı amaçlı hormon testleri yapılabilir.