Depresyon Nedenleri

Depresyon Nedenleri
Güncelleme:

Depresyon neden olur? Her vakada depresyonun nedenini tam olarak tespit etmek mümkün olamayabilmektedir.

Bununla birlikte, genel olarak depresyonun psikolojik, sosyal, genetik ve biyolojik faktörlerin bir birleşiminin sonucu olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Bazı insanların genler, biyoloji ve kişilik tipleri nedeniyle depresyon geliştirmeye daha yatkın olabileceği söylenebilmektedir. Ancak, bu demek değil ki, bu koşullara sahip olan herkes depresyona girmektedir.

Depresyon nedenleri daha ayrıntılı olarak şu şekilde sıralanmaktadır:

Genetik Faktörler

Depresyonun genellikle bazı yaşam deneyimlerinin ve kişilik özelliklerinin bir sonucu olarak geliştiği düşünülmektedir. Ancak, pek çok araştırmaya göre genetik faktörler depresyonun ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Özellikle, ikiz kardeşler üzerine yapılan çalışmalarda görülüyor ki, depresyon aileden kalıtsal olarak geçebilmektedir.

Beyin Kimyası Dengesizliği

Duygudurum düzeninde yer alan nörotransmitterlerde meydana gelen bazı dengesizliklerin depresyona yol açabildiği düşünülmektedir.

Beyindeki kimyasal maddeler olan nörotransmitterler, beyindeki farklı alanların birbiriyle iletişim kurmasını sağlamada görev almaktadır. Nörotransmitter yetersiz beslendiğinde ise bu durumun depresyonun gelişimine yol açabileceği düşünülmektedir.

Hormonal Değişiklikler

Kadınlar erkeklere oranla depresyon yaşamaya daha yatkındır. Bunun nedeni ise hormonlarla açıklanmaktadır. Üreme yıllarında daha sık görülen depresif bozukluklar hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

Özellikle regl, hamilelik,  perimenopoz ve menopoz gibi hormonal değişikliklerin meydana geldiği dönemlerde, kadınlar depresif bozukluklar yaşamaya daha eğilimli olabilmektedir. Bununla birlikte, depresyon yaşama riski menopoz döneminden sonra azalmaktadır.

Sirkadiyen Ritim Bozukluğu

Mevsimsel duygudurum bozukluğu olarak adlandırılan bir tür depresyonun, vücudun normal sirkadiyen ritminde meydana gelen bir rahatsızlıktan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Göze gelen ışık bu ritmi etkileyebilmektedir. Bununla birlikte, daha kısa süren kış günlerinde, insanlar dışarıda daha az zaman geçirdiği için sirkadiyen ritim bozukluğu yaşayabilmektedir. Kısa ve karanlık olan günlerin olduğu soğuk iklimlerde yaşayan insanların bu durumu yaşama riski daha fazladır.

Yetersiz Beslenme

Besin değerleri açısından zayıf olan bir diyeti tercih etmek, çeşitli yollarla depresyonun gelişmesine katkıda bulunabilmektedir. Bazı vitaminlerin ve minerallerin eksikliği depresyona belirtilerine neden olabilmektedir.

Yapılan bazı çalışmalara göre, özellikle omega-3 yağ ve omega-6 yağ asitleri açısından yetersiz olan diyetler depresyon belirtilerini tetikleyebilmektedir. Bununla birlikte, aşırı şeker tüketimi de depresyonla ilişkilendirilmektedir.

Fiziksel Sağlık Sorunları

Zihinsel sağlık da fiziksel sağlık kadar önemlidir. İkisi birbiriyle bağlantılıdır. Bu nedenle, fiziksel herhangi bir sorun yaşıyorsanız, bu durum ruh halinizi de etkileyebilmektedir.

Sağlık sorunları depresyon belirtilerine yol açabilmektedir. Özellikle, kronikleşen bir hastalık söz konusu ise majör depresyonun ortaya çıkması muhtemel olabilmektedir.

Ayrıca tiroid bozuklukları, Addison hastalığı ve karaciğer hastalığı gibi bazı hastalıklar da depresyon belirtilerine neden olabilmektedir.

İlaçlar

Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı gibi vücuda zarar veren alışkanlıklar depresyona neden olabilmektedir.

Bununla birlikte, bazı reçeteli ilaçların da depresyona yol açabileceği düşünülmektedir. Bu ilaçlar arasında antikonvülsanlar, statinler, uyarıcılar, benzodiazepinler, kortikosteroidler ve beta blokerler bulunmaktadır.

Stres

Deyim yerindeyse, kişinin hayatını altüst eden bazı stresli olaylar, depresyonun gelişmesine neden olabilmektedir. Stres döneminde, kortizol hormonu aşırı miktarda salgılanmaya başlamaktadır. Bu durum, nörotransmiter serotonini etkileyebilmektedir. Sonuç olarak da depresyon belirtilerit tetiklenebilmektedir.

Büyük Acılar ve Kayıplar

Sevilen birinin kaybının ardından, yas tutan bireylerin çoğunda bir süre boyunca depresyon belirtileri görülebilmektedir. Uyku problemleri, iştahsızlık, keyifsizlik ya da aktivitelere ilgi kaybı, kayıp sonrası yaşanabilecek normal durumlardır.

Bu tür durumların üstünden zaman geçtikçe depresyon belirtilerinin de azalması gerekmektedir. Devam etmesi durumunda ise normal olmaktan çıkıp depresyona dönüşebilmektedir.

Depresyon Nedir?

Depresyon, genel anlamda kişiyi ve hayatını etkileyen bir ruh bozukluğudur. Çoğu zamanda, kişinin hayata karşı isteksiz ve mutsuz olmasıyla karakterize edilmektedir. Her insanın arada sırada kendisini keyifsiz ve mutsuz hissetmesi normaldir, ancak depresyon bundan çok daha başka bir durumdur.



Depresyon Tedavisi

Depresyon nasıl geçer? Depresyon tedavi edilebilen ruhsal bir hastalıktır. Depresyonu tedavi etmek için genellikle, psikolojik destek (uzman yardımı ve aile bireylerinden destek), psikoterapi (bilişsel davranışçı terapisi gibi konuşma terapileri) ve ilaç tedavisi (antidepresanlar) uygun görülmektedir.

Depresyon İçin Hangi Doktora Gidilir?

Depresyon tanısı ve tedavisi için psikologlara ya da psikiyatristlere başvurulmaktadır.




acil.net