Dikkat çeken araştırma: Koronavirüs, Anne karnındaki bebeğe geçer mi?

Güncelleme:

İtalyan bilim insanlarının son yaptığı koronavirüs araştırmalarında, Anne karnındaki bebeğe koronavirüsün geçebileceği sonucu ortaya çıktı.

İtalyan bilim insanları, hamile anneler ve yenidoğan bebeklerde koronavirüse ilişkin bir çalışma yaptı. Yeni çalışma bebeklerin henüz anne karnındayken virüse yakalanabildiğini gösterdi.

Çalışma İtalya’daki Milan Üniversitesi’nde yürütüldü. Araştırma için İtalya’nın kuzeyindeki 3 farklı hastaneden vakalar ele alındı. Mart ve Nisan ayında doğum yapan 31 anne incelendi.

Koronavirüs taşıyan bu anneler ve bebeklerinden çeşitli örnekler alındı. Virüsün genetiği, göbek kordonundan alınan kan örneğinde, vajinal sürüntüde ve anne sütü örneğinde görüldü.

Salgına yakalanan hamilelerin doğumdan önce fetusa koronavirüs geçirebildiği anlaşıldı. Bir örnekte hem plasenta hem de kordonda virüse rastlandı. Bu örnekte bebeğin, doğuştan koronavirüs pozitif olduğu görüldü.

HIV, Zika gibi başka virüslerin de, fetüse bulaşabildiği biliniyor. Çin’deki bazı çalışmalar da, virüsün doğum sırasında ya da doğumdan sonra yenidoğanlarda görülebildiğini ortaya koymuştu. Ancak İtalya’daki araştırma, bebeğin anne karnındayken, virüsü kapabileceğini göstermesi açısından önemli.

Doktorlar, daha anne rahmindeyken virüsü kapan bebeklerin, hastalığı çok hafif atlattığını belirtti. Ancak UNİCEF bu bilgiler ışığında anne adaylarına, sosyal mesafe ve maske önlemlerini dikkate alın çağrısı yaptı.