Diş Eti Ağrısı Nedenleri

Diş Eti Ağrısı Nedenleri
Güncelleme:

Diş eti ağrısı neden olur? Diş eti ağrısına yol açabilecek pek çok neden bulunmaktadır.

Bunların bazıları geçicidir ve kontrol altına alınabilmektedir. Diğerleri ise sağlık problemleri kaynaklıdır. Diş eti ağrısı nedenleri daha ayrıntılı olarak şöyle sıralanmaktadır:

Yanlış Fırçalamak

Dişlerin hergün fırçalanması diş ve diş eti sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ancak, dişlerin düzgün bir şekilde fırçalanması gerekmektedir. Dişler fırçalanırken çok sert ve bastırarak fırça kullanılmamalıdır. Bu durum uzun süre devam ettiği takdirde, dişler ve diş etleri aşınmaya başlamaktadır. Sonucunda, hem diş eti ağrısı gelişmektedir hem de diş etleri hastalıklara karşı açık bir hale gelmektedir.

Diş Eti Hastalığı

Diş etlerinin hassaslaşmasına, ağrımasına, kanamasına genellikle diş eti hastalıkları ya da diş eti iltihaplanmaları neden olmaktadır. Diş eti hastalıklarının en sık görüleni ve en hafif olanı gingivitis olarak bilinmektedir. Uygun tedavi yapılmadığı takdirde gingivitis yani diş eti iltihabı ciddi enfeksiyonlara yol açabilmektedir.

Diş Apsesi

Diş kökünde gelişen enfeksiyonlar irin dolu diş apselerine yol açabilmektedir. Diş apsesi diş etinin şişmesine, kızarmasına, hassaslaşmasına ve ağrısına neden olabilmektedir.

Pamukçuk (Aft)

Ağız içindeki dokularda çıkan pamukçuk ya da diğer adıyla aftlar diş eti ağrısına yol açabilmektedir. Bu lezyonlar, stres, zayıflamış veya bozulmuş bağışıklık sistemi, beslenme yetersizlikleri veya gastrointestinal hastalık gibi altta yatan bir sağlık sorunu nedeniyle gelişebilmektedir.

Sinüs Enfeksiyonu

Sinüslerin iltihaplanması durumu olan sinüs enfeksiyonu, diş eti ağrısına yol açabilmektedir. Sinüsler normalde hava ile dolmaktadır ancak sıvı birikimi olduğunda, mikroplar çoğabilmekte ve enfeksiyon gelişebilmektedir. Sinüs enfeksiyonu diş eti ağrısı nedenleri arasında sık karşılaşılan bir durumdur.

Diş Etlerinin Tahriş Olması

Diş etleri çizildiği zaman, keskin yiyecekler tüketirken ağrı ve hassasiyet hissedilebilmektedir. Diş etlerinde çok sayıda kan damarı ve sinir ucu bulunmaktadır, bu nedenle herhangi bir kesikte ya da lezyonda ağrı yaşanabilmektedir. Küçük yaralanmalar genellikle zararsızdır ve zamanla kendi kendine onarılmaktadır.

Hormon Değişiklikleri

Hormon değişiklikleri nedeniyle diş eti ağrısı ploblemleri gelişebilmektedir. Genellikle kadınlar görülen bu durumun nedeni, kadınların hamilelikte hormonal değişiklikler yaşamasıdır. Hamilelik döneminde diş etleri şişmekte ve iltihaplanmaktadır. Eğer hamilelik döneminde gelişen bu durum kontrol altına alınırsa, doğumdan sonra durum daha da ilerlemeden iyileşebilmektedir.

Diğer yandan, eğer hamilelik boyunda uygun tedavi yapılamazsa, bu durum periodontit hastalığı haline gelebilmektedir. Bebeğe de zarar verme riski bulunduğu için önemli olarak değerlendirilmektedir.

Diş Protezleri

Kötü yerleştirilen diş protezleri çoğu zaman diş eti ağrısına yol açabilmektedir. Bunun nedeni diş protezinin ilk defa takılmaya başlaması (alışme sürecinden sonra geçecektir) ya da diş protezinin ağız ve dişlere tam olarak takılacak şekilde tasarlanmamış olması olabilmektedir.

Diş Etlerinin Çekilmesi veya Sarkması

Diş eti ağrısının sık karşılaşılan nedenlerinden biri de diş eti çekilmesidir. Diş eti çekilmesinin diş eti ağrısın yol açıp açmayacağı aslında bu durumun nedenine ve ne kadar çekildiğine bağlı olarak değişmektedir.

Diş eti ağrılarının diğer bir nedeni ise diş etlerinin sarkmasıdır. Genellikle yaşlı insanlarda ortaya çıkan bu durum, yaşam tarzı seçimlerine göre de gelişebilmektedir.

Diş eti çekilmeleri ve sarkmaları doğal ve kalıtsal olmayan pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Tütün çiğneme, diş gıcırdatma (bruksizm), dişlerin yetersiz ya da çok fırçalanması, diş ipi kullanılması sonucunda gelişebilmektedir. Dil ve dudak piercingleri de diş eti aşınmalarına neden olabilmektedir.

Sigara İçmek

Sigara içmek ve tütün çiğnemek diş eti kanamalarına yol açabilmektedir. Bu da diş eti ağrılarına neden olabilmektedir. Tütünün içinde bulunan kimyasallar ve nikotin diş eti kanamalarını tetiklemektedir.

Stres

Stres pek çok hastalık gibi diş eti hastalıkların ve ağrılarında da tetikleyici bir faktördür. Bazı durumlarda doktor ağız içini, dişleri ve diş etlerini kontrol ettiğinde bile stres altında olduğunuzu söyleyebilmektedir.

Diş Çıkarma

Bebeklerde gelişen diş eti ağrısının nedeni ise çoğu bebekte diş çıkarma dönemidir. Geçici bir durum olduğu için problem olarak görülmemektedir. Bununla birlikte, bazı bebeklerde ve küçük çocuklarda (süt dişlerinden sonra) diş çıkarma diğerlerine oranla daha ağrılı ve acı verici olabilmektedir. Diş çıkarma işlemi tamamlandıktan sonra bütün belirtiler kendi kendine geçmektedir.

Yetişkin insanlarda ise çıkan dişler doğru şekilde hizalanmadığında ve diş etleriyle doğru bir şekilde bütünleşmediği takdirde, diş eti ağrısı olabilmektedir. Diş etleri altında kalan ve çıkmayan 20'lik dişler de bir diğer diş eti ağrısı nedenidir.

Ağız Kanseri

Ağız kanseri iç yanaklarda, bademciklerde ya da diş etlerinde başlayabilmektedir. Kanserin oluşabileceği bu bölgelerde ağrılar hissedilmekte ve ağrı zamanla geçmemektedir. Ağız içinde ya da diş etlerinde herhangi anormal bir durum fark ettiğiniz takdirde, bir süre gözlemledikten sonra iyileşme yoksa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Diş Eti Ağrısı Nedir?

Diş eti ağrısı diş etlerinde hassasiyetle birlikte hissedilen ağrıdır. Pek çok insan diş eti ağrısından muzdarip olmaktadır. Genellikle, dikkatsiz fırça kullanımı nedeniyle gelişse de, pek sağlık koşulu nedeniyle de gelişebilmektedir.

Diş Eti Ağrısı Tedavisi

Diş eti ağrısı nasıl geçer? Diş eti ağrısını geçirmek için önce buna neyin neden olduğunu belirlemek faydalı olabilmektedir. Dişlerinizi sert fırçalıyorsanız, daha yumuşak fırçalar seçerek daha özenli fırçalarsanız sorun muhtemelen çözülecektir. Diğer diş eti hastalıkları ise doktor tarafından ilaç ya da cerrahi yöntemlerle kontrol altına alınabilmektedir.

Diş Eti Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Diş eti ağrısı tanısı ve tedavisi için diş hekimine başvurabilirsiniz.




acil.net