Doktor Tercihim: KOAH Nedir, Nasıl Tedavi Edilir ?

Doktor Tercihim: KOAH Nedir, Nasıl Tedavi Edilir ?
Güncelleme:

Her şey riske edilebilir, sağlık ise asla. Ülkemizin birbirinden değerli hekimlerinin ana düşüncesi her zaman bu olmuştur. Sofft Bilişim olarak biz de bu görüş üzerine temellendirdiğimiz Doktor Tercihim projesini 2019 yılında hayata geçirdik.

Doktor Tercihim olarak bizlere göre sağlıklı hayatın yolu; doğru doktor, doğru teşhis, doğru tedavi üçlüsünde. Fakat doğru doktora ulaşmak her zaman mümkün olmuyor.Doktor Tercihim' e ulaşmak için yollarınızı kısaltıyoruz. Hatta zaman zaman istenmeyen “sahte doktorlarla” karşılaşıyoruz. Bütün bu karmaşayı ortadan kaldırmak amacıyla doktorlarımızın uzmanlıklarını anlattığı, kullanıcıların ise yorumları ile katkı sağladığı sistemimizi kurduk. En önemlisi ise sadece bir tabelanın arkasında kalmış doğru doktorları sizler için erişilebilir kılmak. 

Doktor Tercihim den bir doktor bulun, ziyaret rezervasyonu yapın ve sağlıkla ilgili şüpheleri çözün. Ziyaretleri yönetirken zaman kazanın ve gösterileri yarıya indirin

KOAH nedir?

Genellikle KOAH olarak adlandırılan kronik obstrüktif akciğer hastalığı, bir grup ilerleyici akciğer hastalığıdır. En yaygın olanları amfizem ve kronik bronşittir . KOAH'lı birçok insan bu koşulların her ikisine de sahiptir.

Amfizem, akciğerlerinizdeki hava keselerini yavaşça yok eder, bu da dış hava akışına müdahale eder. Bronşit, mukusun birikmesine izin veren bronşiyal tüplerin iltihaplanmasına ve daralmasına neden olur.

KOAH'ın en büyük nedeni tütün içmektir. Kimyasal tahriş edicilere uzun süre maruz kalmak da KOAH'a yol açabilir. Genellikle gelişmesi uzun süren bir hastalıktır.

Tanı genellikle görüntüleme testlerini, kan testlerini ve akciğer fonksiyon testlerini içerir.

KOAH için bir tedavi yoktur, ancak tedavi semptomları hafifletmeye, komplikasyon olasılığını azaltmaya ve genellikle yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. İlaçlar, tamamlayıcı oksijen tedavisi ve cerrahi, bazı tedavi biçimleridir.

Tedavi edilmezse, KOAH hastalığın, kalp problemlerinin ve kötüleşen solunum yolu enfeksiyonlarının daha hızlı ilerlemesine yol açabilir.

ABD'de yaklaşık 30 milyon insanın KOAH olduğu tahmin edilmektedir . Yarısından fazlası sahip olduklarından habersizdir.

KOAH'ın belirtileri nelerdir?

KOAH nefes almayı zorlaştırır. Semptomlar ilk başta, aralıklı öksürük ve nefes darlığı ile başlayarak hafif olabilir. İlerledikçe, semptomlar nefes almanın giderek zorlaşabileceği yerlere daha sabit hale gelebilir.

Göğüste hırıltı ve gerginlik yaşayabilir veya aşırı balgam üretimine sahip olabilirsiniz. Bazı KOAH hastalarında şiddetli semptomların alevlenmesi olan akut alevlenmeler vardır.

İlk başta, KOAH semptomları oldukça hafif olabilir. Onları soğuk algınlığı için yanılıyor olabilirsiniz.

Erken belirtiler şunları içerir:

Özellikle egzersiz sonrası nadiren nefes darlığı
hafif ama tekrarlayan öksürük
Boğazınızı sık sık temizlemeniz gerekir, özellikle sabahları ilk şey
Merdivenlerden kaçınmak ve fiziksel aktiviteleri atlamak gibi ince değişiklikler yapmaya başlayabilirsiniz.

Semptomlar giderek kötüleşebilir ve göz ardı edilmesi zorlaşabilir. Akciğerler daha fazla hasar gördükçe, yaşayabilirsiniz:

merdiven darlığı gibi hafif egzersizlerden sonra bile nefes darlığı
özellikle ekshalasyonlar sırasında daha yüksek perdeli gürültülü nefes alma olan hışıltı
göğüste sıkışma
mukuslu veya mukussuz kronik öksürük
her gün akciğerlerinizden mukus temizlemeniz gerekir
sık soğuk algınlığı, grip veya diğer solunum yolu enfeksiyonları
enerji eksikliği

Doktor Tercihim: KOAH Nedir, Nasıl Tedavi Edilir ? - Resim : 1

KOAH'ın sonraki aşamalarında semptomlar şunları içerebilir:

yorgunluk
ayakların, ayak bileklerinin veya bacakların şişmesi
kilo kaybı
Aşağıdaki durumlarda acil tıbbi bakım gereklidir:

mavimsi veya gri tırnaklarınız veya dudaklarınız var, çünkü bu kanınızdaki düşük oksijen seviyelerini gösterir
nefesini yakalamakta güçlük çekiyorsun ya da konuşamıyorsun
şaşkın, karışık veya baygın hissediyorsun
kalbin yarışıyor
Şu anda sigara içiyorsanız veya düzenli olarak ikinci el dumanına maruz kalırsanız belirtiler çok daha kötü olur.

KOAH semptomları hakkında daha fazla bilgi edinin.

KOAH'a ne sebep olur?

Birleşik Devletler gibi gelişmiş ülkelerde KOAH'ın tek büyük nedeni sigara içmektir. KOAH hastalarının yaklaşık sigara içenler veya eski içicilerdir.

Uzun süreli sigara içenler arasında KOAH gelişir. Birçoğu akciğer rahatsızlığı geliştirir veya akciğer fonksiyonlarında azalma gösterir.

KOAH'lı çoğu insan en az 40 yaşındadır ve en azından sigara içme öyküsü vardır. Ne kadar uzun ve daha fazla tütün ürünleri içiyorsanız, KOAH riskiniz o kadar artar. Sigara dumanına ek olarak, puro dumanı, boru dumanı ve ikinci el duman KOAH'a neden olabilir.

Astım ve dumanınız varsa KOAH riskiniz daha da fazladır.

İşyerindeki kimyasallara ve dumanlara maruz kalırsanız da KOAH gelişebilir. Hava kirliliğine uzun süre maruz kalınması ve tozun solunması da KOAH'a neden olabilir.

Gelişmekte olan ülkelerde, tütün dumanı ile birlikte, evler genellikle kötü havalandırılır ve aileleri pişirme ve ısıtma için kullanılan yakıcı yakıttan duman solumasına zorlar.

KOAH gelişmesine genetik yatkınlık olabilir. Tahmin edilene kadar KOAH'lı kişilerin bir kısmında alfa-1-antitripsin adı verilen bir protein eksikliği vardır. Bu eksiklik akciğerlerin bozulmasına neden olur ve karaciğeri de etkileyebilir. Oyunda başka ilişkili genetik faktörler de olabilir.

KOAH bulaşıcı değildir.

KOAH teşhisi

KOAH için tek bir test yoktur. Tanı semptomlara, fizik muayeneye ve tanı testi sonuçlarına dayanır.

Doktora gittiğinizde, tüm belirtilerinizden bahsettiğinizden emin olun. Aşağıdaki durumlarda doktorunuza söyleyin:

sen sigara içiyorsun ya da geçmişte sigara içiyorsun
işte akciğer tahriş edici maddelere maruz kaldın
çok fazla ikinci el dumana maruz kalıyorsun
ailede KOAH öyküsü var
astım veya diğer solunum rahatsızlıklarınız var
reçetesiz veya reçeteli ilaçlar alıyorsanız
Fizik muayene sırasında doktorunuz nefes alırken ciğerlerinizi dinlemek için bir stetoskop kullanacaktır. Tüm bu bilgilere dayanarak, doktorunuz daha eksiksiz bir resim elde etmek için bu testlerden bazılarını sipariş edebilir:

Spirometri , akciğer fonksiyonunu değerlendirmek için noninvaziv bir testtir. Test sırasında derin bir nefes alacak ve daha sonra spirometreye bağlı bir tüpe üfleyeceksiniz.
Görüntüleme testleri göğüs röntgeni veya BT taramasını içerir . Bu görüntüler akciğerlerinize, kan damarlarınıza ve kalbinize ayrıntılı bir görünüm sağlayabilir.
Arteriyel kan gazı testi, kandaki oksijeni, karbondioksiti ve diğer önemli seviyeleri ölçmek için arterden kan örneği almayı içerir.
Bu testler KOAH veya astım , kısıtlayıcı akciğer hastalığı veya kalp yetmezliği gibi farklı bir durumunuz olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir .

KOAH'ın nasıl teşhis edildiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

KOAH tedavisi

Tedavi semptomları hafifletebilir, komplikasyonları önleyebilir ve genellikle hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Sağlık ekibiniz bir akciğer uzmanı (pulmonolog) ve fiziksel ve solunum terapistlerini içerebilir.

Doktor Tercihim: KOAH Nedir, Nasıl Tedavi Edilir ? - Resim : 2

İlaç tedavisi

Bronkodilatörler daha kolay nefes alabilmeniz için solunum yollarının kaslarını gevşetmeye yardımcı olan ilaçlardır. Genellikle bir inhaler veya bir nebülizörden alınırlar. Hava yollarındaki iltihabı azaltmak için glukokortikosteroidler eklenebilir.

Diğer solunum yolu enfeksiyonu riskini azaltmak için, doktorunuza yıllık grip aşısı, pnömokok aşısı ve boğmacadan (boğmaca) koruma içeren bir tetanoz güçlendirici almanız gerekip gerekmediğini sorun.

Oksijen terapisi

Kan oksijen seviyeniz çok düşükse, daha iyi nefes almanıza yardımcı olmak için bir maske veya burun kanülünden ek oksijen alabilirsiniz. Taşınabilir bir ünite, etrafta dolaşmayı kolaylaştırabilir.

Ameliyat

Ameliyat ciddi KOAH için veya diğer tedaviler başarısız olduğunda ayrılır, bu da ciddi bir amfizeminiz olduğunda daha olasıdır.

Bir ameliyat türüne bullektomi denir . Bu prosedür sırasında, cerrahlar büyük, anormal hava boşluklarını (bül) akciğerlerden çıkarır.

Bir diğeri, hasar görmüş üst akciğer dokusunu kaldıran akciğer hacmini azaltma cerrahisidir.

Akciğer nakli bazı durumlarda bir seçenektir.

Yaşam tarzı değişiklikleri

Bazı yaşam tarzı değişiklikleri belirtilerinizi hafifletmeye veya rahatlama sağlamaya yardımcı olabilir.

Eğer sigara içiyorsanız, çıkın. Doktorunuz uygun ürünler veya destek hizmetleri önerebilir.
Mümkün olduğunda, ikinci el duman ve kimyasal dumanlardan kaçının.
Vücudunuzun ihtiyacı olan beslenmeyi alın. Sağlıklı bir yemek planı oluşturmak için doktorunuzla veya diyetisyeninizle birlikte çalışın.
Ne kadar egzersizin sizin için güvenli olduğu konusunda doktorunuzla konuşun.
KOAH için farklı tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Doktor Tercihim olarak sağlınızı önemsiyoruz.

https://www.doktortercihim.com/

Etiketler advertorial