Durdurulan aşıyla ilgili ilk açıklama geldi

Durdurulan aşıyla ilgili ilk açıklama geldi
Güncelleme:

AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot, geliştirdikleri aşının klinik deneylerinin yan etki endişeleriyle durdurulmasını ilişkin açıklama yaptı.

İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca Oxford Üniversitesi ile geliştirdiği aşının klinik deneylerini dün gönüllerinden birinde ciddi bir yan etki görülmesinin ardından askıya aldı. New York Times’ın bildirdiğine göre söz konusu denek transvers miyelit (omurilik iltihabı)  adı verilen inflamatuar bozukluğa yakalandı.

TRANSVERS MİYELİT TEŞHİSİ KESİN DEĞİL

AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, deneğe konulan teşhisin henüz bilinmediği ve transvers miyelit testlerinin sürdüğünü açıkladı. Ancak, “Bu teşhisin kesin olduğunu söyleyemem” dedi.

Bununla birlikte Soriot, teşhisin bağımsız bir güvenlik komitesi tarafından inceleneceğini ve şirketin klinik deneylerine devam etmesinin komitenin kararına bağlı olduğunu belirtti.

"SIRADIŞI BİR DURUM DEĞİL"

Öte yandan Soriot, Dünya Sağlık Örgütü tarafından umut vaat eden aşılar arasından gösterilen çalışamalarının askıya alınmasının sıradışı bir durum olmadığını belirterek, “Diğer aşılarla olan farkımız , şu anda bizi dünya izliyor. Onlar çalışıyor, dırıyor, tekrar devam ediyor, biz de öyle ” dedi.

AstraZeneca CEO’su, ayrıca 3 milyar doz aşı üretme kapasitelerinin olduğunu ve aşıyı her ülkeye adil ve eşit bir biçimde yollayacaklarını söyledi. Soriot, aşının gübenli olup olmadığının yıl sonunda öğrenileceğini sözlerine ekledi.