E-sigara da sigara kadar zararlı çıktı

E-sigara da sigara kadar zararlı çıktı

ABD’li bilim insanlarının yaptığı araştırmada, oldukça popüler hale gelen elektronik sigaranın da en az sigara kadar bağışıklık sistemine zarar verdiği belirlendi

Amerikan Fizyoloji Dergisi'nde yayımlanan bir makalede, ABD'li uzmanların gerçekleştirdiği bir klinik çalışmanın sonuçlarına yer verildi. Uzmanlar sigara içen, içmeyen ve e-sigara kullanan üç sınıftaki insanların burunlarından biyopsi alma, sıvı çekme ve idrar yöntemiyle bağışıklık sistemlerinde oluşan değişiklikleri gözlemledi. Üç gruptaki insanları 3-4 haftalık bir teste tabi tutan uzmanlar, deneklerden alınan sıvılardaki kotinin isimli madde ile idrardaki üç maddenin seviyelerini ölçtü. Aynı zamanda deneklerin burunlarından biyopsi alındı. Sigara içenler ve e-sigara içenlerin bağışıklık sistemiyle ilgili genlerin zayıfladığını belirleyen uzmanları şaşırtansa, sigara içenler ile e-sigara içenlerin bağışıklıklarının aynı derece zarar görmesi oldu.

ENFEKSİYONU ARTIRIYOR
Uzmanlar, N-35 geninin her iki grupta da düşüşe geçtiğini tespit ederken, e-sigara içenlerde N-305 geninin ise ayrıca baskı altında kaldığını ortaya çıkardı. ABD'nin Kuzey Carolina Üniversitesi'nde yapılan son araştırmaya göre ise e-sigaralar bağışıklık sistemindeki yüzlerce gene zarar verdiği için enfeksiyon riskini artırıyor. Araştırmaya göre bataryası değiştirilen e-sigara gibi ürünler, üst solunum yollarındaki boğaz, ağız, burun ve sinüslerdeki genleri, tıpkı sigara kullanımında olduğu gibi değiştiriyor.