Gırtlak Kanseri Nedenleri

Gırtlak Kanseri Nedenleri
Güncelleme:

Gırtlak kanseri neden olur? Larenks yani gırtlak kanseri, gırtlakta bulunan hücrelerde oluşan değişiklikler sonucunda meydana gelmektedir.

Tüm kanserlerde olduğu gibi gırtlak kanserinde de hücrenin DNA yapısında ortaya çıkan bu değişiklikler, hücrelerin normalden çok daha hızlı ve kontrol dışı bir şekilde büyümesine yol açmaktadır. Kontrol dışı bir şekilde hızla büyüyen hücreler zaman birikmekte ve tümörü meydana getirmektedir.

Gırtlak hücrelerindeki bu değişikliklerin neden olduğu tam olarak bilinememektedir, ancak pek çok risk faktörünün bir rolü olabileceği düşünülmektedir.

Gırtlak kanseri risk faktörleri ise şöyle sıralanabilmektedir.

Yaş

Çoğu kanserde olduğu gibi, gırtlak kanseri de genç insanlara oranla yaşlı insanlarda daha fazla görülmektedir. 40 yaşın altındaki insanlarda ortaya çıkabilse de bu oldukça nadirdir.

Sigara

Gırtlak kanserinin en önde gelen risk faktörü sigaradır. Sigara içildiği zaman doğrudan gırtlaktan geçmektedir. Bu nedenle, sigarada bulunan bütün zararlı kimyasallar gırtlağa temas etmektedir.

Sigara, pipo, puro ve nargile gibi tütün içeren bütün ürünler gırtlak kanseri riskini artırabilmektedir. Kişi ne kadar uzun süre boyunca sigara içerse, gırtlak kanseri geliştirme riski de o kadar yükselmektedir.

Alkol

Alkol de tıpkı sigara gibi önde gelen gırtlak kanseri nedenleri arasında yer almaktadır. Sigara ile birlikte olduğunda ise gırtlak kanseri riski çok daha fazla artmaktadır.

Diyet

Meyve ve sebzelerin az tüketildiği diyetlerin tercih edilmesi gırtlak kanserinin gelişiminde bir risk faktörü oluşturabilmektedir.

HPS Enfeksiyonu

İnsan papilloma virüsü olan HPS, bazı araştırmalara göre, gırtlak kanseri riskini artırabilmektedir, ancak bu bilginin geçerliliği için daha fazla kanıta ihtiyaç duyulmaktadır.

HPV yaygın olarak görülen bir enfeksiyondur ve çoğu insanda herhangi bir soruna yol açmadan kendi kendine iyileşmektedir.

Aile Öyküsü

Baş ve boyun bölgesinde gelişen kanser geçmişi bulunan birinci derece akrabaları olan kişilerin, aile öyküsü olmayanlara oranla gırtlak kanseri geliştirme riski daha fazladır. Bir birinci derece akraba anne, baba, erkek kardeş, kız kardeşi veya çocuktur.

Zayıf Bir Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemi, vücudun vücut sağlığını tehlikeye atabilecek yabancı istilacılara karşı mücadele etme sistemidir. Bu nedenle, bağışıklık sistemi zayıfladığı takdirde, vücut hastalıklara karşı daha eğilimli bir hale gelmektedir. Pek çok hastalık ve ilaç bağışıklık sistemini zayıflatabilmektedir. Hem bağışıklık sistemini zayıflatan hem de gırtlak kanseri geliştirme riskini artıran iki faktör ise şunlardır:

·         HIV veya AIDS hastalığının olması

·         Bir organ nakli sonrasında bağışıklık sistemini bastırmak için kullanılan ilaçlar

Kimyasallar

Bazı kimyasallara uzun süre maruz kalmak da gırtlak kanseri riskini artırabilmektedir. Düzenli olarak birkaç yıldan daha uzun bir süre boyunca bu kimyasallara maruz kalıyorsanız, gırtlak kanseri riskiniz artabilir:

·         Talaş

·         Kurum veya kömür tozu

·         Boya dumanı

·         Yakıt kaynağı olarak kömür

Bu maddelerdeki kimyasallar, zamanla gırtlağın astarını tahriş edebilmektedir.

Aşağıda sıralanmış olan kimyasallara maruz kalınması durumunda ise gırtlak kanseri riski daha da artabilmektedir:

·         Formaldehit

·         Nikel

·         İzopropil alkol

·         Sülfürik asit sisi

·         Dizel dumanı

·         Asbest

Ancak, bu kimyasallara maruz kalınması sonucunda gırtlak kanseri olan hastaların sayısı küçük bir orandır.

Gırtlak Kanseri Nedir?

Gırtlak, nefes borusunun (trakea) girişinde bulunmaktadır ve boğazın bir parçasıdır. Nefes almanıza ve konuşmanıza yardımcı olmaktadır. Gırtlak kanseri ya da larenks kanseri ise, gırtlağı (ses kutusu) etkileyen bir kanser çeşididir.

Gırtlak Kanseri Tedavisi

Gırtlak kanseri nasıl geçer? Gırtlak kanserinde uygulanan temel tedavi yöntemi kanserin tipi, aşaması ve hastanın genel sağlık durumuna göre şekillendirilmektedir. Tedavi seçenekleri arasında ise gırtlak kanseri ameliyatı, radyasyon tedavisi, kemoterapi ve ilaç tedavisi bulunmaktadır. Bazı durumlarda bunların bir kombinasyonu kullanılmaktadır.





Gırtlak Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Gırtlak kanseri tanısı ve tedavisi için başvurulabilecek tıbbi bölümler arasında kulak burun boğaz, ağız ve çene cerrahisi, tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi bulunmaktadır.

acil.net