Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri
Güncelleme:

Huzursuz bacak sendromunun belirtileri kişiden kişiye göre çok fazla farklılık göstermese de, tanımlaması oldukça zor olabilmektedir.

Yaşayanlar tarafından sıklıkla, bacaklarda ve kollarda meydana gelen karıncalanma, kaşıntı, batma, yanma, çekilme ya ağrı hissi ile tanımlanmaktadır. Tüm bu belirtiler nedeniyle huzursuzluk hisseden kişi için bu durum oldukça zararsız edici bir hal alabilmektedir.

Huzursuz bacak sendromu nasıl anlaşılır? Huzursuz bacak sendromu başlangıcında, kişi bacaklarında yukarıda bahsedildiği gibi bir rahatsızlık hissetmeye başlamaktadır. Sonrasında ise hareket ettirmek için güçlü bir dürtü ortaya çıkmaktadır.

Huzursuz bacak sendromu belirtileri daha ayrıntılı olarak şöyle sıralanabilmektedir:

·         Hareket Ettirmek İçin Güçlü Bir Dürtü

Bacaklarda hissedilen huzursuzluk ve rahatsızlık nedeniyle, kişi bacaklarını hareket ettirmek için güçlü bir dürtü de hissetmektedir. Oldukça rahatsız edici olabilen bu durum, tahammül edilemez bir hal alabilmektedir.

·         Dinlenme Sırasında Belirtilerin Tetiklenmesi

Kişi uzanırken ya da otururken yani dinlenme saatleri içindeyken, huzursuz bacak sendromu belirtileri daha kötüleşmektedir.

·         Geceleri Belirtilerin Kötüleşmesi

Huzursuz bacak sendromunun tipik bir özelliği, belirtilerin gece saatlerinde daha da şiddetlenmesidir. Daha şiddetli vakalarda, belirtiler günün erken bir saatinde de başlayabilmektedir, fakat yatmadan önce yoğunlaşma eğilimindedir.

·         Fiziksel Aktivite İle Belirtilerin Kaybolması

Kişi, huzursuz olan bacağı hareket ettirdiğinde rahatsız edici hisler kayboluyorsa, bu da bir huzursuz bacak sendromu belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Oluşan rahatlama kısmı ya da tam olarak hissedilebilmektedir, ancak çoğu zaman fiziksel aktiviteden hemen sonra başlamaktadır. Hareket boyuncada rahatlamış gibi hissedilmeye devam edilmektedir.

·         Uyku Sırasında Bacakları Hareket Ettirme

Huzursuz bacak sendromu yaşayan pek çok insan, uyku sırasında periyodik hareket bozukluğu yaşamaktadır. Bu nedenle de, uyku sırasında bacakları seğirme ya da tekme atma hareketleri yapılmaktadır.

Huzursuz bacak sendromu belirtileri hafif olabildiği gibi can sıkıcı derecede şiddetli de olabilmektedir. Genellikle, kişi çok fazla stres altında olduğunda belirtiler bir süre daha fazla hissedilebilmektedir. Diğer yandan, her gece bu durumdan muzdarip olabilen kişiler de bulunmaktadır. Şiddeli huzursuz bacak sendromu vakalarında, bacaklarda olduğu gibi kollarda da benzer belirtiler gelişebilmektedir.

Uykuda Periyodik Hareket Bozukluğu

Uykuda periyodik hareket bozukluğu, uyku sırasında tekrar tekrar aynı hareketleri yapmayı içeren bir uyku bozukluğudur. Hareket edilen uzuvlar arasında genellikle,  ayak başparmağı, bacaklar, dizler ve kalçalar bulunmaktadır.

Kişi REM uykusuna geçmeden bu hareketleri yapmaya başlamaktadır. 5 ile 90 saniye arasında düzenli aralıklarla hareketler tekrarlanmaktadır. Bu hareketler her gece farklı olabilmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu ve Uykuda Periyodik Hareket Bozukluğu Arasındaki Fark Nedir?

Huzursuz bacak sendromu ve uykuda periyodik hareket bozukluğu benzer belirtilere ve tedavi yöntemlerine sahip olduğu için genellikle birbiriyle bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Huzursuz bacak sendromunda, bacaklarda meydana gelen rahatsızlık hissi nedeniyle, kişi bacağını hareket ettirmek için güçlü bir dürtü hissetmektedir. Özellikle, dinlenme saatlerinde ve akşamları kötüşelen huzursuz bacak sendromu belirtileri, fiziksel aktivite ile rahatlayabilmektedir.

Birbirine benzeyen bu iki bozukluk arasındaki asıl fark ise, uykuda periyodik hareket bozukluğunun sadece kişi uykudayken meydana gelmesidir. Oysa, huzursuz bacak sendromuna sahip olan kişi uykuda olsun ya da uykuda olmasın farketmeksizin bu belirtileri yaşayabilmektedir.

Bununla birlikte, huzursuz bacak sendromu yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 80 ya da 90'ı aynı zamanda uykuda periyodik hareket bozukluğuna da sahiptir. Bunun tam tersi bir durum ise pek mümkün değildir.

Huzursuz Bacak Sendromunun Diğer Belirtileri

·         Huzursuz bacak sendromu sahibi olan kişi uzun bir süre oturmakta zorluk çekebilmektedir. Bu nedenle, araç kullanmak ya da uçak yolculuğu yapmak kişi için oldukça rahatsız edici bir hal alabilmektedir.

·         Huzursuz bacak sendromu nedeniyle kişi daha az uyuyabilmektedir. Daha şiddetli olan vakalarda, gece en fazla 5 kadar uyumak söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle de, kişi gün içinde sürekli uykulu hissetmekte ve günlük faaliyetlere konsantre olamamaktadır.

·         Huzursuz bacak sendromu olan kişilerin depresyon veya anksiyete geliştirme olasılığı da yükselebilmektedir.

·         Çoğu insan 45 yaşından sonra huzursuz bacak sendromu geliştirmektedir.

·         Huzursuz bacak sendromu erkeklere oranla kadınlarda çok daha fazla görülmektedir.

·         Huzursuz bacak sendromu bulunan bir aile bireyine sahip olunması durumunda, belirtileri 45 yaşından önce geliştirmeniz daha olasıdır.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz bacak sendromu sinir sistemini etkileyen bir durumdur. Bacaklarda ve kollarda hissedilen huzursuz bacak sendromu, kişinin bacaklarını ve kollarını hareket ettirmesi için güçlü bir dürtüye sahip olmasına yol açmaktadır.

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi

Huzursuz bacak sendromu nasıl geçer? Huzursuz bacak sendromu söz konusu olduğunda, genellikle amaç, demir eksikliğini tedavi etmektir. Demir eksikliğine yol açan tıbbi nedene odaklanılmaktadır. Diğer yandan, ısrarla devam eden vakalarda, ilaç tedavisinden de yardım alınabilmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Huzursuz bacak sendromu tanısı ve tedavisi için nöroloji bölümüne başvurulmaktadır.

acil.net