İçinize Atarsanız Fıtık Olursunuz!

İçinize Atarsanız Fıtık Olursunuz!

Fıtığın Yoldaşının Stres Olduğunu Biliyor muydunuz? Belimizde hayatımızı zindan eden bir ağrı… Bacaklarımızda oluşan ağrılar… Hareket kabiliyetimizin kısıtlanması, hayatımızdan bezmemiz!

Beliniz ağrıyorsa onu dinlemeniz, onu anlamanız gerektiğinin farkına varmaya ne dersiniz?

Omurgamız çok sayıda kemikten oluşur. Omurgalarımızın elastiki yapıda olmasını sağlayan ise bu kemikler arasında bulunan disklerdir. Daire şeklini anımsatan bu diskler omurlar arasında destek işlevi görür. Omurlar arasında bulunan tıpta disk adı verilen elastiki dokunun omurgaların basısı nedeniyle öne kayarak omurilik kılıfından çıkan, bacağın çeşitli bölgelerindeki sinirleri sıkıştırmasıyla oluşur. Günlük hareketler esnasında ani bir zorlanma, ağır eşya kaldırma, ters bir hareket veya basit bir üşütme bile bu hastalığa neden olabilmektedir. Fakat bu rahatsızlığın en önemli sebebi, uzun süren strese bağlı kas gerilmeleridir.

Bel ağrıları baş ağrılarından sonra en sık görülen ağrılar arasında ve insanların %85’i yaşamlarının mutlaka bir döneminde bu ağrı ile karşı karşıya geliyor. Çağımızın kaçınılmaz hastalığı olan aşırı stres de bel fıtığını tetikleyen nedenler arasında göğsünü gere gere yer alıyor maalesef…

aybarsakkor2.pngBeyin ve Sinir Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, “Keyifliyken yaptığımız hiçbir hareket fıtıklaşmaya sebep olmazken stresliyken, üzüntülüyken ya da bir şeye sinirlendiğimizde yaptığımız ufak bir hareket dahi bel veya boyun fıtığına yol açabilir. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da yapılan araştırmalar stres ile fıtık arasındaki ilişkiyi ispat ederken biz Türkler uzun yıllardır bunu zaten söylüyoruz, biz fıtığın stresten kaynaklandığını fıtık hastalığı bulunduğundan itibaren biliyoruz. Çünkü ne zaman birisi bizi sinirlendirse, üzse hemen aynı sözcükleri kullanırız: ‘Beni fıtık ettin!’ Yaptığımız bir iş bizi çok zorlasa gene aynı sözcükler dökülür dudaklarımızdan: ‘Bu iş beni fıtık etti.’ “diyor.

Hassas olup üzüntülerini içine atan kişiler bel fıtığı olma konusunda daha da fazla risk altındadır. Gerginleşen kasların akabinde omurgada bulunan kasların da zayıflayarak bel fıtığı oluşumunu kolaylaştırmasıyla stresin ve üzüntünün bedenimizi ne kadar etkilediğinin de altını çiziyor Beyin ve Sinir Cerrahı Op. Dr. Aybars Akkor.

Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konulmalıdır?

Bel ağrısı, yürüme güçlüğü yaşayanlar, bacaklarında uyuşma olanlar ve nadiren de olsa idrar kaçırma şikayetinden muzdarip olanların Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı tarafından nörolojik muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Muayene bulguları değerlendirildikten sonra kesin tanı MRI tetkiki ile konulur.

aybarsakkor1.pngBel Fıtığı Tedavisinde İzlenen Aşamalar

Eğer sadece ağrı vara ilaç tedavisi ile istirahat önerilir. Ağrıyla birlikte uyuşma söz konusu ise fizik tedavi, ağrı tedavisi ve kayroprakti ile ilerlenmelidir. Eğer güç kaybı varsa bel fıtığı ameliyatı yapılmalıdır.

Beyin ve Sinir Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor bel fıtığı ameliyatını şu şekilde anlatıyor; “Mikrocerrahi yaklaşımıyla kemik ve kastan çok ufak bir kesi yapılarak sinire baskı yapan fıtık çıkarılır, böylece hastanın ağrısı giderilmiş olur. Ameliyatın gelişmiş mikroskoplar altında yapılması ameliyat bölgesindeki sinirlerin ileri derecede büyütmeyle görülmesini, böylece sinirlere hasar verme riskinin azaltılmasını sağlamaktadır. Ameliyat, hastanın durumuna göre genel veya lokal (epidural veya spinal) anestezi ile yapılabilir. Mikrocerrahi yöntemiyle yapılan bel fıtığı ameliyatlarında, hastanın cilt dikişi olmamaktadır. Hasta iki saat sonra ayağa kaldırılarak aynı gün içinde taburcu olabilmektedir.”