Adet döneminde spor yapılabilir mi?

Adet döneminde spor yapılabilir mi?

Adet döneminde kadınların bütün vücut dengeleri alt üst oluyor.

Bu dönemde beslenmeye ve uyku düzenine dikkat etmek gerekir. Hatta eşiniz ya da sevgiliniz böyle bir dönemdeyse, ne söylediğinize de çok dikkat etmekte fayda vardır. Akıllara takılan bir başka soru da bu dönemde spor yapılıp yapılamayacağıdır.

Adet dönemi öncesinde ortaya çıkan değişimlere PMS denir. Bu değişim ve etkilerin bazıları oldukça olumsuz olabilir ve kadınlara sıkıntılı anlar yaşatabilir. PMS sırasında yaşanan sıkıntılardan en sık görülenleri ağrı ve sancılardır.

Spor yapmanın sakıncalı olabileceği konusundaki endişelerin ortaya çıkmasındaysa çoğunlukla bu ağrıların payı vardır. Ancak uzmanların çoğu, bu dönemde spor yapmanın bir zararı olmadığını; hatta faydalı olabileceğini düşünüyor.

Bu dönemde spor yapmak, hormonlarda oluşan ani değişimlerin etkilerini hafifletmenin yanı sıra, PMS döneminde ortaya çıkan ağrı ve sancıların hafifletilmesine etkili olabiliyor.

Düzenli spor yapmak hormon dengesini sağlamanın etkili yollarından biridir. Kadınlarda PMS sırasında ortaya çıkan sorunların çoğu kadınlık hormonların çok baskın hâle gelmesinden dolayı oluşur. Kadınlık hormonlarının etkisini azaltacak sporlar yapılarak PMS belirtileri, hormon dengesini sağlamak yoluyla azaltılabilir. Bu sporlar güç sporları olabileceği gibi, patlayıcı hareketlerden oluşan egzersizler ve yüksek yoğunluklu egzersizler de olabilir.

Hormon dengesini düzenlemeyi kolaylaştırmasının yanında spor yaparak kasların gevşemesini de sağlamak mümkün. Tüm bu etkenler düşünüldüğünde, sakıncalı olmak bir yana dursun, bilinçli ve düzenli spor yapmak adet döneminde yaşanan sıkıntıları azaltmakta da faydalı olabilir.