Adet Düzensizliği Belirtileri

Adet Düzensizliği Belirtileri
Güncelleme:

Adet düzensizliği başlangıcı ve sonrası belirtileri altta yatan nedene bağlı olarak değişiklikler gösterebilmektedir.

Genellikle, kadınların adet günleri 4 ile 7 gün arasında sürmektedir. Diğer yandan, bu adet döngüsü çoğu kadında her 28 günde bir tekrarlanmaktadır. Bu ortalama her kadın için geçerli değildir. 21 günden 35 güne kadar değişen adet döngüleri de normal ve sağlıklı olarak kabul edilmektedir.

Adet düzensizliği nasıl anlaşılır? Adet düzensizliği nedeniyle, en sık yaşanan belirtiler şunlardır:

·        21 günden az veya 35 günden fazla süren adet döngüsü

·        3 gün ya da daha az süren adet dönemi

·        Menstrüel akışın normalden çok daha ağır veya daha hafif olması

·        Yedi günden uzun süren adet dönemi

·        Ağrı, kramp, mide bulantısı veya kusmanın eşlik ettiği dönemler

·        Adet dönemleri arasında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopozdan sonra kanama veya lekelenme olması

Adet düzensizliklerini içeren durumlardan bazıları ise şunlardır:

Amenore (Adet Görememe)

Amenore, kadının adet dönemlerinin tamamen durmasını tanımlayan bir durumdur. Hamilelik, emzirme ya da menopoz (genellikle 45-55 yaş arası kadınlar için geçerlidir) dönemlerinde, kadın 90 gün veya daha uzun süre boyunca adet görmeyebilmektedir.

15 ya da 16 yaşına kadar adet görmeye başlamayan ya da göğüsleri geliştikten sonra üç yıl içinde adet görmeyen genç kadınların da amenore olduğu düşünülmektedir.

Oligomenore (Seyrek Adet Görme)

Oligomenore, 35 günü geçen seyrek adet görme durumunu tanımlamaktadır. Bu durumun pek çok nedeni olabilmektedir. İyi huylu tümör ya da polikistik over sendromu nedenlerden bazılarıdır.

Hormon dengesizlikleri adet düzensizliği gelişiminde bir rol oynayabilmektedir. Seyrek adet görmenin nedenlerinden bir diğeri ise yumurta ve rahim duvarı gelişiminin başarısız olmasıdır.

Polimenore (Sık Adet Görme)

Polimenore, 21 ya da daha kısa bir aralıkla adet görme durumudur.

Hipomenore (Lekelenme)

Hipomenore, adet akışının çok düşük olması durumudur. Lekelenme olarak da adlandırılabilmektedir.

Menoraji (Aşırı Adet Kanaması)

Menoraji, adet dönemlerinin anormal derecede ağır veya uzun sürmesi (5 günden fazla) durumudur. Ağrılı menstrüasyon kanaması ortak bir endişe olmasına rağmen, çoğu kadın menoraji olarak tanımlanacak kadar şiddetli kan kaybı yaşamamaktadır.

Metroraji (Ara Kanama)

Metroraji, adet düzeni dışında yaşanan ve ara kanama olarak adlandırılan bir durumdur. Genellikle normal veya hafif miktarda kanama, normal menstrüel akışın dışında düzensiz veya düzenli aralıklarla oluşmaktadır. Hormon düzensizliğinin bir sonucu olabileceği düşünülmektedir.

Dismenore (Menstrüel Kramp)

Dismenore, rahim kasılmaları nedeniyle menstrüel kramplar yaşanması durumudur. Primer dismenore, yaygın menstrüel kramplara, ikincil dismenore ise üreme organlarında bir bozukluğa neden olabilmektedir. Her iki tip de tedavi edilebilmektedir.

Adet Düzensizliği Nedir?

Menstrüasyon ya da halk arasındaki adıyla adet, kadının her ay vajinal kanama yaşamasıdır. Rahim astarı her ay kendisini gebeliğe hazırlamak için kalınlaşmaktadır. Döllenmenin gerçekleşmemesi durumunda ise rahimden atılma sürecinin bir sonucu olarak adet kanaması ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, adet düzeni kadının hamile kalması için oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Adet düzeni kadın cinsel hormonları tarafından kontrol edilmektedir.

Normal olarak kabul edilen menstrüasyon yirmi bir ile otuz altı gün arasında gerçekleşmektedir. Menstrüasyon süresi normal olarak üç ile sekiz gün sürmekte, dört günün ise ideal olduğu düşünülmektedir. Tabi ki, bu düzen kadından kadına göre değişebilmektedir. Adet düzensizliği durumunda ise gün atlama, ay atlama ya da ay içinde birden fazla kanama olması söz konusu olabilmektedir.

Adet Düzensizliği Tedavisi

Adet düzensizliği nasıl geçer? Adet düzensizliği çoğu zaman tedavi gerektiren bir sağlık problemi oluşturmamaktadır. Diğer yandan, tedavi uygulanması durumunda, nedenine bağlı olarak seçenekler şunlar olabilmektedir:

·        Puberte (çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci) ve menopoz: Bu dönemler yaşanan adet düzensizlikleri için genellikle bir tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır.

·        Doğum kontrolü: Adet düzensizliği kontrol kontrol yöntemlerinden kaynaklıyorsa, doktorunuz sizi seçenekler hakkında bilgilendirecektir.

·        Polikistik over sendromu ve obezite: Aşırı kilo adet düzenini etkileyebilmektedir, bu nedenle, fazla kilonun verilmesi en doğrusu olacaktır. Polikistik over sendromu bulunan çoğu kadın aşırı kilo problemi yaşamaktadır.

·        Tiroid problemleri: Altta yatan neden tiroid problemiyse, tiroid tedavisi uygulanacaktır.

·        Stres ve yeme bozuklukları: Duygusal stres, bir yeme bozukluğu veya ani kilo kaybı adet düzensizliğini tetikleyebilmektedir. Gevşeme tekniklerini ya da stres yönetimini öğrenmek ve bir terapistle konuşmak faydalı olacaktır.

·        Adet düzensizliği ameliyatı: Bazı durumlarda, fallop tüplerinde veya rahimdeki sorunlar adet düzensizliğine yol açabilmektedir. Özellikle, çocuk doğurmayı düşünen kadınlar için yapısal sorunları gidermede ameliyatlar düşünülebilmektedir.

Adet Düzensizliği İçin Hangi Doktora Gidilir?

Adet düzensizliği tanısı ve tedavisi için kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen jinekoloji bölümüne başvurulmaktadır.

faydalarizararlari.com