Ağızdan solumak hasta ediyor

Ağızdan solumak hasta ediyor

Sağlıklı bir yaşam için nefesin burundan alınması gerekiyor.

Burunlarındaki hava akımı yapısal ya da işlevsel bozukluklardan ötürü yetersiz olanlar, farkında olmadan ağız solunumu yapıyor. Bu durumun da, boğaz rahatsızlıklarına davetiye çıkardığını vurgulayan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Kemal Demir, "Boğazımızın maruz kaldığı hastalık yapan ya da tahrişe sebep olan etkenler, mukozada şişliğe ve enflamasyona yol açar. Bu durum, karşılaşılan olayın şiddetiyle orantılı olarak boğaz ağrısına sebep olur. Bu ağrı sadece yutkunurken ya da konuşurken olabileceği gibi süreklilik de gösterebilir" dedi.Demir, boğaz ağrısına neden olan etkenleri şöyle sıraladı:

• Virüs, bakteri ve diğer mikropların neden olduğu yeni ve eski (kalıcılaşmış) enfeksiyonlar.
• Tütün ürünleri.
• Tahriş edici gazlar, dumanlar.
• Aşırı sıcak- soğuk, sert yapılı ya da asitli yiyecek- içecek.
• Sürekli ve dinlenmeden konuşmak.
• Yabancı cisimle zedelenmeler (Ceviz kabuğu v.s...).
• Su ve sıvı tüketme alışkanlığında eksiklik.
• Burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes alıp, verme.
• Mide asidinin boğaza ulaşıp tahriş etmesi.

TUZLU SU İLE GARGARA ANLIK BİR ÇÖZÜM

Tedavinin, sebep olan durumun ortadan kaldırılması şeklinde planlanması gerektiğini vurgulayan Demir, sık kullanılan tuzlu su gargarası hakkında şunları söyledi: "Tuzlu su ile gargara yapmak o anlık olarak boğaz ağrılarına İyi gelebilir; ancak boğaz ağrınızın tuzlu su gargarasıyla kesilmesi ya da azalması iyileştiğiniz anlamına gelmez. Boğaz spreyleri doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır. Boğaz spreylerinin bağımlılık yaratması söz konusu değildir."

SİGARA BOĞAZIN BİR NUMARALI DÜŞMANI

Sık tekrarlıyorsa boğaz ağrısını ihmal etmemek gerektiğini hatırlatan Dr. Demir, sigaranın içeriğindeki bini aşkın zararlı ve tahriş edici yabancı madde ile her nefeste boğaza doğrudan saldırdığının altını çizdi. Dr. Demir sigaranın boğaz üzerindeki diğer etkilerini, "Kanser için zemin hazırlar, boğaz yüzeyinde tahriş ve temizleyici özellikteki mikroskobik yapılarda bozulmaya yol açar, koruyucu salgıları kurutur uzun vadede üretimini azaltır, enfeksiyonu kolaylaştırır, sıcak etkisiyle damar yapısını bozar, yüzey mukozasını travmatize eder kalınlaşmasına yol açar ve özelliğini kaybettirir" şeklinde özetledi.