Ameliyat öncesi bu bitkilere dikkat !

Ameliyat öncesi bu bitkilere dikkat !

Hastaların ameliyat öncesi uzak durmaları gereken bitkiler...

Cerrahi müdahale hastalarının şifa amaçlı bitkikullanımına son vermesi gerekiyor. Doç. Dr. Murat Aksun, kirpi otu ya da ekinezya olarak bilinen bitkinin bağışıklık sistemini uyardığını, alerjik reaksiyonlara, karaciğer hasarına, organ reddini önleyici ilaçlarla etkileşime neden olduğunu, bu nedenle cerrahi işlem öncesi mutlaka kesilmesi gerektiğini ifade etti.

Ginseng şeker hastalarında kan şekerinin normalin altına düşmesine, kanın pıhtılaşmasının bozulmasına neden olabilir. Cerrahiden en az 7 gün önce kesilmelidir. Ördek ayağı, baldırıkara, gümüş kayısı bitkisinin zihinsel fonksiyonları artırdığı, kan dolaşım bozukluklarında dolaşımı artırdığı düşünülmektedir. Ancak bu bitki kanın pıhtılaşmasının bozulmasına neden olur. Cerrahiden en az 36 saat önce kesilmelidir.

“Efedra felç yapabilir”

Efedra bitkisi (ma huang) tansiyon yüksekliğine, kalp ritminde bozukluklara, kalp krizine ve felce neden olabilir. Cerrahiden en az 24 saat önce kesilmelidir. Sarmısak, kan basıncını ve kolesterol seviyesini düşürür. Kan pıhtılaşmasını etkiler. Cerrahiden en az 7 gün önce kesilmelidir. Kedi otu olarak bilinen ‘valerian’ın uykusuzluk sorununu çözebileceği düşünülmektedir. Ancakameliyatta kullandığımız uyutucu gazların kullanımını etkileyebilir. Cerrahiden önce haftalar içinde yavaş yavaş kesilmelidir. Halk arasında sarı kantaron da denilen St. John bitkisi depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. İlaçların yıkımını artırır. Cerrahiden en az 5 gün önce kesilmelidir.