Anne sütünden sonra şart!

Anne sütünden sonra şart!

Anne sütünden sonra yeterli miktarda süt tüketmediği için vücut da alışmadığından dolayı bu enzimi üretmekten vazgeçiyor.

Anne sütünden sonra süt tüketmeyi bırakanlarda, sonraki yaşlarda tekrar süt içtiklerinde, vücutlarında sütteki laktoz bileşenini sindirecek yeterli enzim bulunmadığı için laktoz intoleransı görülebildiği belirtildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Akın, literatürlere bakıldığında toplumun yaklaşık yüzde 35-40'ının “laktoz intoleransı” olan bireylerden oluştuğunu, bireylerin bu rahatsızlıktan dolayı süt tüketemediğini söyledi.

Bazı insanların süte karşı çok hassas olduğunu, bu nedenle hidrolize edilmiş olmasına rağmen çeşitli sorunlarla karşılaşabildikleri için süt tüketmediklerini ifade eden Akın, “Sütte yüzde 4,7 oranında laktoz bulunuyor. İnsan vücudu bu laktozu doğrudan parçalayamıyor. Aslında bu rahatsızlık, daha çok toplumun süt içmemesinden kaynaklanıyor. Bireyler anne sütünden sonra yeterli miktarda süt tüketmediği için vücut da alışmadığından dolayı bu enzimi üretmekten vazgeçiyor” diye konuştu.

"BALIKTAN 2-3 KAT DAHA FAZLA FOSFOR VAR"

Laktoz intoleransı olanların, süt tükettiklerinde mide bulantısı, aşırı gaz oluşumu gibi rahatsızlıklarla karşılaştığına dikkati çeken Akın, şunları kaydetti:

“Vücutta, uzun süre sütten uzak kalınması nedeniyle laktoz bileşenini sindirecek yeterli enzim bulunmaması durumunda, 'laktoz intoleransı' ortaya çıkabiliyor. Sütteki laktoz; glikoz ve galaktoza parçalanır. Galaktoz da beynin yapısında yararlı fonksiyonlar oluşturur. Süt içemeyen kişiler, sütten alacağı besinleri yoğurt, ayran ve peynir gibi süt ürünlerinden karşılayabilir. Sütte, fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi vücut için gerekli mineral maddeler var. Çocuklara 'balık ye, balıkta bol miktarda fosfor var' deniyor. Biz de 'süt iç, sütte balıktan 2-3 kat daha fazla fosfor var' diyoruz. Tüm besin maddelerinden yararlanmak istiyorsak süt ve süt ürünlerini tüketmeliyiz.”

KEMİK ERİMESİNE KARŞI SÜT TÜKETİLMELİ

Akın, sütte bol miktarda kalsiyum olduğunu, özellikle kadınların 30 yaşından sonra süt tüketimine ağırlık vermesi gerektiğini vurguladı.

Kadınların 30'lu yaşlardan sonra erkeklere oranla daha çok kemik erimesi sorunuyla karşılaştığının altını çizen Akın, “Süt, kalsiyumun en iyi emilebildiği besin maddelerinden biridir. Vücudumuzun günlük alabileceği kalsiyum ve potasyum gibi mineral ihtiyacı sütte fazlasıyla var. Bu nedenle özellikle kadınların kalsiyum ihtiyacını karşılayıp, kemik erimesi rahatsızlığına yakalanmaması için mutlaka süt içmesi gerekir” ifadesini kullandı.

AA