Antibiyotik kullanımına dikkat

Antibiyotik kullanımına dikkat

Antibiyotik tedavisinde, yanlış kullanım bakın bünyenizi nasıl etkiliyor.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülagü Barışkaner, bilinçli ilaç kullanımının çok önemli olduğunu söyledi.

Gribal enfeksiyonların yaygın olduğu bu günlerde burun akıntısı ve öksürük gibi durumların kendisini gösterdiğini aktaran Barışkaner, şunları kaydetti:

''Bu demek değildir ki böylesi durumlarda hemen ecza dolabına gözümüzü dikip bir antibiyotik alalım. Eğer hastalığımızın etkeni bakteri kaynaklı ise antibiyotik kullanımı doğru ancak virüs kaynaklı ise antibiyotik kullanımı yanlıştır. Yanlış kullanımlar sonucunda sonraki dönemlerde bakteriler tarafından oluşturulacak başka hastalıklarda kullanılan antibiyotiklerin tedavide yetersiz kalması konusu önümüze büyük bir problem olarak gelmektedir. Yanlış antibiyotik kullanımlarından dolayı direnç kazanmış bakteri, vücuda verilen ilaca karşı kendini korumaktadır. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadıkça kesinlikle antibiyotik kullanılmamalı. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı, bakterilerin antibiyotik tedavisine karşı direnç kazanmalarına yol açabilmektedir''

AA