Astımın belirtileri nelerdir?

Astımın belirtileri nelerdir?

Türkiye'de yaklaşık her 100 erişkinden 7'sinde, her 100 çocuktan ise 15'inde astım görülüyor...

Astım tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığıdır. Astım belirtilerinin şiddeti kişiden kişiye ve aynı kişide zamanla değişebilir. Geceleri ve sabahın erken saatlerinde genellikle artar. Astım tüm dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyoekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilemektedir. Türkiye'de yaklaşık her 100 erişkinden 7'sinde, her 100 çocuktan ise 15'inde görülmektedir. 

Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250.000 kişi olduğu tahmin edilmektedir.

Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak; 

a.
Gündüz astım yakınması bulunmaması 
b. Gece astım nedeni ile uyanmama 
c. Hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes      açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması
d. Nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması 
e. Günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir. 

Astımın belirtileri nelerdir?

Soluk alıp verirken göğüste ıslık seslerinin işitilmesi, göğüste sıkışma hissi, nefes sıkışması, art arda öksürük, hareket ederken veya hareketten hemen sonra gelen öksürük ve nefes darlığı, geceleri uykudan uyandıracak derecede olan öksürük gibi belirtilerin bir veya birkaçının değişik şiddetlerde olması astımdan şüphelenmenizi ve derhal bir doktora başvurmanızı gerektirecek belirtilerdir.

Astım tedavisinde amaç; hastanın şikayetini kontrol altına alarak normal günlük hayatına dönmesini sağlamak, solunum fonksiyon testlerini mümkün olduğu kadar normale yakın düzeyde tutmak, atakları önlemek, ilaçların yan etkilerini önlemek, tetikleyici faktörlerle mücadele etmesi konusunda hastaya gerekli eğitimi vermek ve mortaliteyi engellemektir.

Leyditurk.com