Astımın habercisi olabilir mi ?

Astımın habercisi olabilir mi ?

Göğüste tıkanma, öksürük, hırıltılı solunum, astımda sık rastlanan belirtilerdir.

İnatçı bir öksürüğün varsa, nefes alıp verirken hırıltı sesi duyuyorsan, bu şikâyetlerin seni uykundan uyandıracak kadar fazlaysa, astım hastası olabilirsin. Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Doktor Orhan Dalkılıç, astımın nasıl belirti verdiğini anlatıyor.
Göğüste tıkanma, öksürük, hırıltılı solunum, astımda sık rastlanan belirtiler. Bazen sadece inatçı öksürükle veya nefes alıp verirken hırıltı, hışırtı gibi bir ses şeklinde kendini gösterebilir. Bu yakınmalar geceleri, özellikle sabaha doğru seni uykudan uyandıracak şekilde oluyorsa, astım hastası olabilirsin.

Erişkinlerde aniden ortaya çıkabilen astım, bazen “gizli astım” şeklinde de görülebiliyor. Gizli astım gebelikte ve stres sonrası ortaya çıkabiliyor ve solunum fonksiyon testi ile anlaşılabiliyor.

Astım, alerjik bir hastalıktır. Tamamen iyileşmez ama tam kontrol altına alınabilir.

Kortizonsuz tedavisi çok zordur. Bu nedenle kortizon tedavisinden korkmamalısın. Yeterli ve küçük dozlarda, gerekli sürede özellikle lokal inhaler şekilde kullanılan steroidlerin yan etkisi görülmeyecek kadar az olur. Astımın kontrol altındaysa, her türlü sporu yapmanda da bir sakınca yoktur.

Women'sHealth