Ayak sağlığı için öneriler

Ayak sağlığı için öneriler

Doç. Dr.Melisa Eczacıbaşı’nın anlattıkları derdinize çare olacak.

Tırnak mantarı, nasır, çatlamış topuklar gibi sebeplerle bu sıcak yaz günlerinde bile ayaklarınızı kapalı ayakkabıların içinde saklamaya çalışıyorsanız, Estetik Dermatolog Yrd. Doç. Dr.Melisa Eczacıbaşı’nın anlattıklarını dikkate alarak, sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Yorgun ayaklara şok banyosu

Ayaklarınız yorulduğunda 10 dakika kadar sıcak suda dinlendirin. Sonra soğuk su ile şok uygulayın. Daha sonra tüm ayağınızı ve parmak aralarını iyice kurulayıp kremle masaj yapın. Son olarak, kalp hizasına kadar yüksek bir yere dayayıp 10 dakika kadar dinlendirin.

Sıcakta şişen ayaklar için hareketler

Kan dolaşımınızı hızlandırmak için otururken ayak bileklerinizle havada daireler çizin. Ayaktayken de parmak uçlarınızda hafifçe yaylanın. Varsa, ayaklarınız vebacaklarınız için masaj aleti de kullanabilirsiniz.

Tırnak mantarları tedavi edilmeli

Ayak tırnakları ve tırnak dipleri enfeksiyon ve hasarlara çok açıktır. Tırnaklarınız kırılıyorsa, rengi değişiyorsa, anormal derecede kalınlaşmış ise sorun ilerlemeden bir cilt hastalıkları uzmanına başvurmalısınız.

Nasırlar can yakar

Cilt, belirli bir baskıya veya sürtünmeye maruz kaldığında, kendini korumak için çoğalır ve kalınlaşıpnasırlaşır. Bu oldukça sevimsiz ve can sıkıcı bir sonuç olsa da, derinin bir savunma tepkisidir. Nasırın üstündeki kalın tabakayı kazıdıktan sonra, plaster yapıştırılır. İki gün beklendikten sonra çıkarılır ve beyazlaşan deri temizlenir. Bu uygulamaya nasırgeçinceye kadar devam edilir. Ancak nasırlar durumuna göre, lazerle, kriyoterapi veya cerrahi yöntemlerle de yok edilebilir.

Çatlayan topuklara peeling

Çatlayan, kuruyan ayak derisine bakım yapmadan önce yumuşatıcı bir banyo çok iyi gelir. Banyodan sonra daha derinlemesine bakım için ayak peeling kremleri kullanabilirsiniz. Peeling kremiyle her iki ayağınızı birkaç dakika kuvvetli bir şekilde ovaladıktan sonra iyice durulayın. Hemen arkasından iyi bir nemlendirici ile ayaklarınıza masaj yapın.

Ayak tırnağı nasıl kesilmeli?

Ayak tırnakları el tırnaklarından daha serttir. Bu nedenle ayak tırnaklarınızı büyük bir tırnak makasıyla ya da özel ayak tırnağı pensiyle kesmeniz uygun olur. Keserken köşelere fazla kavis vermeyin. Son olarak tırnak etinizi törpünün ucuyla geri itin. İsterseniz bunun için tırnak eti giderici kremlerden de yararlanabilirsiniz.

HT Hayat