Bahar alerjisine yakalanmayın !

Bahar alerjisine yakalanmayın !

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte özellikle alerjisi olan hastaların dikkat etmesi gerekiyor…

Peş peşe yaşanan aksırıklar, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma, gözyaşlarının kontrolsüzce akması gibi durumlar bahar nezlesinin belirtileri arasında yer alıyor. Bahar aylarında sık görülen saman nezlesi (alerjik rinit) hastalığı birçok kişinin yaşam kalitesini bozabiliyor.

Alerjik Rinit

Alerjik hastalıklar her yaşta ortaya çıkabilir ancak genelde 1-20 yaş arası başlar. Hastalığın burunda kaşıntı, sulanma, hapşırma, aksırma nöbetleri, damakta kaşınma, öksürük ve boğaz ağrısı, boğazı temizleme isteği, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi temel belirtileri olabilir.

En sık görülen alerjik hastalıklar arasında olan hastalığın toplumun yaklaşık yüzde 20’sini etkiliyor. Her yıl çok sayıda insanın alerjik rinite yakalanıyor.

Alerjik rinitin ortamda bulunan bir alerjinin (polenler, hayvan tüyleri, toz parçacıkları gibi), nefes alma sırasında buruna alındığını, burnun iç yüzeyine yapışması ile alerjene karşı hassasiyet, olan kişilerin burnunda mikrobik olmayan bir iltihap sonucu ortaya çıkan şikayetlerle kendini gösterir.

Polenlere dikkat!

Burun tıkanıklığı sonucu ağızdan nefes alındığında dışarıdan gelen polen tozları ve hava süzülmeden direk içerisindeki yabancı maddelerle birlikte akciğere gitmektedir. Bu hava soğuk olursa akciğerleri üşütür. Tozlu hava boğazı tahriş eder. Kuru hava ise akciğeri ve solunum yollarını kurutabilir.

Burun tıkanıklığı sonucunda ağızdan alınan nefes, dudakların kurumasına ve çatlamasına, dişetlerinde gerilmelere, dilde kuruluğa neden olur. Bunun sonucunda kronik faranjit ortaya çıkabilir. Burun tıkanıklığı tedavi edilmediği durumda zamanla bronşit ve akciğerlerde başka sorunlara yol açabilir.

Alerjik rinit tedavisinde temel yöntem alerjenden korunmaktır. Polen alerjisinde bu pek kolay değildir ve tam olarak gerçekleştirilemez. Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05.00 ile 10.00 arası açık havaya çıkılmamalı, ağız ve burnu kapatan maskeler kullanılmalı, araçta giderken camlar açılmamalı, dışarıda gözlük ve şapka kullanılmalı, gözlükler her gün yıkanmalı, alerjiye karşı doktora başvurulmalı, çim biçmekten kaçınılmalı ya da maske takılmalıdır.

Op. Dr. Coşkun Şanverdi
Kulak Burun Boğaz Uzmanı