Bahar depresyonundan kurtulma yolları

Bahar depresyonundan kurtulma yolları

Psikolog İrem Can Esenkaya, bahar depresyonundan kurtulmanın yollarını anlatıyor...

Liv Hospital Uzman Klinik Psikolog İrem Can Esenkaya, baharda başlayan ve her sene aynı zamanlarda görülen bir depresif duygu durumu olan bahar depresyonundan kurtulmak için her gün aynı saatlerde yatıp kalkmak, taze sebze, meyve tüketimine özen göstermek, egzersiz yapmak gerektiğini belirtti.

Esenkaya, yaptığı açıklamada, bahar depresyonunun, baharda başlayan ve her sene aynı zamanlarda görülen bir depresif duygu durumu olduğunu, bu duruma bahar depresyonu denilmesinin sebebinin hep aynı mevsimde tekrar etmesinden kaynaklandığını dile getirdi. Bahar depresyonunun belirtileri arasında “kaygılı ve endişeli olmak, uyku bozuklukları, asabilik, telaşlı olmak, kilo kaybı, iştah kapanması veya açılması ve artan cinsel istek” bulunduğuna dikkat çeken Esenkaya, kurtulma yollarını şöyle sıraladı:

“Kaygılı ve endişeli olma durumu, uyku bozuklukları, asabilik, telaşlı olma gibi semptomlar iki haftadan fazla sürdüğü takdirde, bir uzmanla görüşmek, bu sıkıntıları yaşayan kişi için koruyucu olacaktır. Bununla beraber, yaşadığınız sıkıntıların başka bir psikiyatrik hastalığın habercisi olup olmadığını öğrenmek de önemlidir. Günün uzamamasından ve güneşin daha erken doğmasından faydalanıp erken kalkın. Uyku hijyeninizi korumaya, yani her gün aynı saatlerde yatıp kalkmaya özen gösterin. Güne taze besinlerle başladığınız bir kahvaltı şekeri dengelediği için ani ruh hali değişimlerini engelleyecektir. Daha aktif olun. Günde 30-40 dakika egzersize ayırın. Bunu yapamadığınız zamanlarda, otobüse 2 durak sonra binip, 2 durak erken inmek, bakkala markete giderken arabaya binmek yerine yürümeyi tercih etmek gibi küçük günlük aktivitelerden faydalanın. Paketli gıdalar yerine taze sebze, meyve tüketimine özen gösterin.”