Başımız neden ağrıyor !

Başımız neden ağrıyor !

Baş yüz ve çene ağrılarında yanlış tanı yaşam kalitesini düşürüyor.

Değişik sistemlerin etkilemesi sonucu ortaya çıkan baş, yüz ve çene ağrıları, yanlış tanı sonrası uygun tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürüyor. Fizyorem Fizik Tedavi Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, bu tür ağrılarda yanlış teşhis olasılığının yüksek olduğunu söylüyor.

Özellikle miyofasyal (kas kaynaklı) ağrıların yanlış teşhis edilme olasılığı çok yüksek. Çünkü baş, yüz ve çene ağrısı şikâyeti ile doktora başvuran kişileri muayene eden farklı branşlardaki hekimlerin çoğu, miyofasyal ağrılar konusunda yeterli eğitim almamış oluyor. Doktorun yeterli sayıda hasta görmesi ve deneyim sahibi olması bu konuda çok önemli.

Prof. Dr. Gülçin Gülşen, “Baş, boyun ve yüz bölgesinde bulunan kas ve kas gruplarından kaynaklanan ağrılar, bu bölgedeki birçok organik nedenli ağrıyı taklit edebilir. Hastalar genellikle kronik olarak devam eden, genelde şakaklar, kulak önü ve ensede kendini gösteren, boyun ve sırta da yansıyan ağrılardan şikâyetçidir” diyor. Özellikle boyun ve sırt bölgesindeki kas kaynaklı ağrılar, baş ağrısından başka kulak, çene-yüz ağrıları, çene ekleminden ses gelmesi, kulak çınlaması, ağız açmada kısıtlılık veya kaymalara da sebep olabiliyor.

Migrenin Farkı

Baş ağrısı doğru teşhis ve tedavi edilmediğinde kronikleşir ve bu durumda “psikolojik” olduğu düşünülebilir. Oysa yapılan çalışmalar sonucunda, tipik bir psikolojik baş ağrısı tanımlanmış değil. Baş ağrılarının 300’den fazla sebebi vardır ancak şiddetli baş ağrılarında hemen hemen herkesin aklına ilk gelen hastalık migrendir. Migren hastalarının yarıya yakınında baş ağrısına görme bozuklukları, yüzde uyuşma, konuşma zorluğu gibi belirtiler de eşlik eder. Bazen migren atağından önce duygusal değişiklikler, depresif ruh hâli, susama hissi, sık idrara çıkma, esneme gibi belirtiler görülür. Baş ağrısı sonlandıktan sonra da ışığa ve sese hassasiyet, yorgunluk, dikkat kaybı gibi şikâyetler devam edebilir.
Genellikle baş, yüz ve çene ağrılarının tedavisinde ağrı kesiciler, antiromatizmal ilaçlar, kas gevşetici ve antidepresan ilaçlar veriliyor. Ancak altta yatan sebep belirlenerek etkin tedavi uygulanmadıkça, ağrının azalması için kullanılan ilaçlar, alttaki hastalığın ilerlemesine sebep olur. Hastalık ilerledikçe de ilaç dozları arttırılır ve bir kısır döngü oluşur. Sık sık baş ağrısı çekiyorsan, her seferinde ağrı kesici almak yerine doktora başvurmalısın.

Women'sHealth