Bebeğinizi şaşı yapabilir

Bebeğinizi şaşı yapabilir

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Balcı, sigaranın göz sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı.

Gözün, merkezi görmesinden sorumlu 'makula' bölgesinde yapısal bozukluk ve fonksiyon kaybına neden olan ve erken tedavi edilmediğinde körlükle sonuçlanan sarı nokta hastalığının en önemli risk faktörlerinden biri sigara olarak gösteriliyor. Katarakt görülme riskini de 2 kat artıran sigarayı gebelik döneminde içmek ise bebeğin şaşı olmasına neden olabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Balcı, sigaranın göz sağlığı üzerindeki etkilerini şöyle anlatıyor:

CİSİMLERİ EĞRİ VE KIRIK GÖRÜYORSANIZ…
“Sigara içmenin neden olduğu rahatsızlıklar içinde en bilinenleri akciğer kanseri ve kardiovasküler hastalıklar olsa da sigaranın vücutta neredeyse tüm organ sistemleri üzerinde istenmeyen etkileri vardır. Gözde de sigara içmenin neden olduğu bazı olumsuz etkiler mevcuttur. Bunlar arasında en önemlilerinden biri makula dejenerasyonudur. Makula lutea (sarı nokta), retina tabakasında görme hücrelerinden en yoğun bölge olup, keskin görmeyi sağlayan retina bölgesidir. Günümüzde yaşa bağlı makula dejeneresansı ülkemizde ve dünyada 55 yaş üzerindeki kişilerde en sık görülen görme azlığı sebepleri arasında yer alıyor. Hastalık, görme kaybı, merkezi görememe, cisimleri eğri veya kırık görme ve düzensiz görme gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

SİGARA VE UV IŞINI ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ
Sarı nokta hastalığının kanıtlanmış risk faktörleri arasında ileri yaş, genetik yatkınlık, ultraviole ışık ve sigara en önemlileridir. Sigara göze giden kan akımında azalmaya, retinada oksidatif hasara neden olarak makula dejeneresansına yol açar. Yapılan geniş serili popülasyon çalışmalarında sigara içmenin makula dejeneresansı riskini 2 kat artırdığı saptanmıştır. Yine sigara içmenin bu hastalığın tedavisi için yapılan laser tedavisinin etkinliğini azalttığı da biliniyor. Sigarayı bırakan içicilerde risk, sigara içmeyenlerdeki seviyelere düşüyor.

PASİF İÇİCİLERDE DE KATARAKT NEDENİ
Sigara kullanımının riski artırdığı diğer göz hastalıklarından biri de katarakttır. Yapılan çalışmalarda sigara içenlerde kataraktın daha sık görüldüğü rapor edilmiştir. Özellikle nükleer tıp, kataraktın sigara içenlerde 2 kat daha sık görüldüğü bilinmektedir. Katarakt gelişme riski sigara kullanım miktarı ve süresi ile ilişkili bulunmuştur. Sigara antioksidan faktörlerin seviyesini azaltarak katarakta yol açmaktadır. Sigaranın lensin saydamlığını sağlayan süperoksit, dismutaz ve glutatyon peroksidaz gibi antioksidanları etkilediğini düşündürmektedir. Yine pasif içicilerin de katarakt açısından risk altında olduğu düşünülmektedir.

GEBELİKTE SİGARA İÇMEK ÇOCUĞU ŞAŞI YAPABİLİR
Gebelik döneminde içilen sigara sadece siz de değil çocuğunuzda da ciddi hastalıklara neden olabilir. Çalışmalarda sigara içen gebelerin çocuklarında şaşılık riskinin daha fazla olduğu bulunmuştur. Bunun yanı sıra bilindiği gibi sigara erken doğuma neden olabilmektedir. Erken doğmuş bu bebekler körlüğe dahi yol açabilecek prematüre retinopatisi açısından risk altında olabilmektedirler.

GÖZ KURULUĞU NEDENİ OLABİLİR
Sigaranın neden olduğu hastalıkların yanı sıra hızlı ilerlemesine yol açan göz hastalıkları da bulunuyor. Tiroid hastalığına bağlı gelişen tiroid oftalmopati (Graves hastalığı) göz küresinin öne çıkması ve göz kaslarının hareket bozukluğu ile karakterize bir durumdur. Sigara bu hastalığın hızlı ilerlemesine yol açar. Göz tansiyonu ( glokom) diyabetik retinopati etkilediği diğer hastalıklardır. Aktif veya pasif içicilerde sigara, gerek gözyaşı salgısının dengesini bozarak gerek konjonktival ve korneal duyarlılığı azaltarak kuru göz, alerjik konjonktivit ve atopik kerokonjonktivite neden olabilmektedir.

NTV