Bel genişliğiniz ömrünüzü söylüyor

Bel genişliğiniz ömrünüzü söylüyor

Vücut kitle indeksi hayat kalitenizi etkiliyor.

Bazı uzmanlar bel ölçüsü ile boy uzunluğunun oranının bir insanın yaşam süresini tahmin etmede vücut kütle endeksinden daha kesin sonuçlar verbileceğini ileri sürdü. Vücut kütle endeksi birçok doktor tarafından sağlık ve hastalık riskini değerlendiriken geniş çaplı olarak kullanılan bir yöntem.

Vücut kütle endeksi kişinin kilosuunun boy ölçüsüne bölünmesiyle ortaya çıkıyor. Ama yapılan bu son araştırmada elde edilen sonuçlar bel ölçüsünün boy ölçüsüyle oranının yaşam süresi ile ilgili daha kesin sonuçlar verdiğini belirtiyor.

Yüksek bel oranına sahip olan insanlar, bel genişliği boyunun yüzde 80'i kadar ölçüldüyse, ortalama bir insandan 17 yıl daha az yaşıyor. Eğer bel genişliğinizi boy uzunluğunuzun yarısından daha az bir seviyede tutmayı başardıysanız felç, kalp hastalıkları ve diyabet olma oranınız düşer ve yaşam süreniz uzar.

Eğer bir erkek 1.82 metre boya sahipse bu kişinin belinin genişliğinin 91 cm'den küçük olması gerektiği anlamına geliyor. Buna karşılık bir kadın 1.64 metre boya sahipse bel genişliğinin 81 cm'den küçük olması gerekiyor.

Çocuklarda da en az beş yaşında boy ve bel ölçüsünün oranının onlarda obezite ve diğer ciddi hastalıkların gelişme riskni belirlediği belirtildi. Oxford Brookes Üniversitesi uzmanları 1980'lerde ölçülen hastaların vücut kütle endeksi ve bel-boy oranını değerlendirmeye aldı.

20 yıl sonra bu grup arasında ölüm katsayısının vücut kütle endeksinden çok bel-boy oranıyla bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Örneğin 30 yaşındaki bir erkeğin bel-boy oranı 0.8 ise ki bu 500 erkekten birini temsil ediyor, ortalama 16.7 yıl erken ölüyor.

50 yaşındaki bir kadın aynı oranda bir ölçüye sahipse ki bu 150 kadından birini temsil ediyor, ortalama yaştan 8.2 yıl daha az yaşıyor.

Araştırmayı yapan Dr. Margaret Ashwell sonuçları Liverpool'daki Avrupa Obezite Kongresi'nde sundu.