Bel kaslarının zayıflığı kamburlaştırıyor

Bel kaslarının zayıflığı kamburlaştırıyor

Bel kaslarının zayıflaması ve gevşemesi kamburluğa yol açıyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Ersin Kuyucu, Türkiye’de ve dünyada en sık rastlanan ortopedik rahatsızlıklar arasında kamburluğun geldiğini belirterek \"Kifoz sırt eğriliği olarak bilinen vücudun öne doğru gitme isteğidir. Skolyoz ise yana doğru gitme isteğidir.

Her ikisi de vücudun görüntüsünü ilgilendiren bir durumdur. Kendisini pek hissettirmez ama dışarıdan bakıldığında pek hoş olmayan bir görünüş vardır. Vücuda arkadan bakıldığında omurga düzdür. Yandan bakıldığında ise omurgada bir takım eğrilik görülür. Üst göğüs bölgesinde kamburluk varken alt omurga bölgesinde bir eğrilik vardır” dedi.

Kamburluk sebepleri

Op.Dr. Ersin Kuyucu, kambur durmak, sırtta hafif ağrı, omurgada tutukluk, acıma ve yorgunluk hislerinin kifozun belirtileri olarak görülebileceğini belirterek şunları söyledi: \"Kifozun sebeplerinin başında bel kaslarının güçsüz olması gelir. Bel kaslarının yanı sıra, çalışma duruş şekli de sebeplerinden olabilir. İşyerinde çalıştığımız masanın göğüs hizasından çok aşağıda olması, sandalye ya da koltuğun yüksek olması, yine çocukların okulda yüksek ya da alçak sandalyelerde oturmasından dolayı kamburluk oluşabilir.\"

Menopoz sonrası şikayetler artabiliyor

Op.Dr. Ersin Kuyucu, kamburlukta görülen derecelerin tedaviyi şekillendireceğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: \"15-20’li yaşlarda gençler kamburluğu çok önemsemez. Yaş 20’yi geçtikten sonra yavaş yavaş kamburluğun derecesiyle birlikte sırtta ağrı oluşmaya başlar. Özellikle bayanlarda menopoz sonrası kamburluk derecesinde artma başlar ve şikayet çoğalır.

Kifoz ve skolyoz 50-60 derece arasındaysa kişiye yoğun bir egzersiz programı uygulanır. 60’ın üstündeki kamburluklarda sadece egzersiz yeterli olmayabilir. Egzersizle birlikte kamburluk çocuk yaşta görülüyorsa yani gelişmekte olan bir vücutta görülüyorsa sıkı kontrol gerekmektedir. Egzersizin yanında korse tedavi ve duruma göre ameliyat seçenekleri de tedavide mevcuttur.\"