Beyaz ekmek sofralardan kalkmalı mı?

Beyaz ekmek sofralardan kalkmalı mı?

Tam tahıllı ekmekleri sofraların baş tacı etmenin zamanı geldi de geçiyor.

Beyaz undan yapılan ekmeğin besleyici değerinin tam tahıllı ekmeklere göre daha az olduğu uzun yıllardan beri bilinen bir gerçek.

Tam tahıllı ekmeklerin B vitamini içeriği daha yüksektir. Beyaz ekmeğe göre tiamin, niasin ve folik asit açısından daha zengindir. B grubu vitaminleri, vücudumuzda enerji üretiminde, sinir sisteminin düzgün çalışmasında önemli rolleri olan vitaminlerdir.

-          Tam tahıllı ekmeklerin lif içerikleri daha yüksektir. Bu sebeple, başta kabızlık olmak üzere sindirim sistemi ile ilgili bazı sorunların ortaya çıkma riskini azaltır. Barsak sağlığının korunmasında ve uzun dönemde sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riskini azaltmada önemlidir.

-          Tam tahıllı ekmeklerin lif içeriğinin yüksek olması, aynı zamanda beyaz ekmeğe göre daha uzun süre tok kalmamızı sağlar. Çünkü tam tahıllı ekmekler, beyaz ekmeğe göre kan şekerini daha yavaş yükseltir ve daha yavaş düşürür.

-          Tam tahıllı ekmeklerin içerdiği lifler, kan kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur. Uzun dönemde beyaz ekmeğe göre kalp sağlığının korunmasında avantaj sağlar.