Beyin yorgunluğuna dikkat edin !

Beyin yorgunluğuna dikkat edin !

Sonbaharla birlikte bir sürü yorgunluk çöker üzerimize...

Günümüzde cep telefonları, e-postalar, internetteki sayısız sosyal mecra, trafik gürültüsü, iş yoğunluğu, kalabalık şehir hayatı derken, beyin yorgunluğu pek çok kişi için, şiddeti giderek artan bir problem haline geldi.

Beynim dolu, hiçbir şey düşünemiyorum, ağır stres altındayım, yaşadığım olayların etkisinden kurtulamıyorum, son zamanlarda başarı grafiğim çok düştü, hatalı kararlar alıyorum, işlerimi takip ve kontrol edemiyorum diyorsanız, “beyin yorgunluğu” yaşıyor olabilirsiniz…  Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz bu konudaki görüşlerini ve önerilerini bizlerle paylaştı.

Sonbahar mevsiminde daha çok görülen beyin yorgunluğunda en çok karşılaşılan şikâyetler, unutkanlık, dikkat eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenmedir.

Beyin yorgunluğunda beyinin kayıtlama merkezi Alzheimer hastalığındaki gibi bozulmamıştır ancak yeni bellek kaydında gecikme ve zorlanma vardır. Örneğin kişi okuduğu şeyleri anlamak için tekrar okumak zorunda kalabilir. Kitabın bir sayfasını okunurken, bir önceki sayfaya sık sık bakılabilir gibi…

Bu yorgunluk ekonomik verilerle uğraşan kişilerde, yoğun iş temposuna maruz kalan yöneticilerde, elemanlarda, öğrencilerde ve buna benzer birçok meslek grubunda daha sık rastlanır.

Nedenleri:

Uzun süreli stres yaşanması

Yoğun çalışma temposu

Metropol şehirlerde sıkça karşılaşılan havasız, küçük ve dar ofisler

Elektronik cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgaları

Cep telefonu sinyalleri, TV ve Radyo dalgaları, telsiz dalgaları, yüksek gerilim hatları, baz istasyonları gibi elektromanyetik kirlilik

Alkol alışkanlığı, uykusuzluk, depresyon ve anksiyete sorunları

Hastalık sebebiyle kullanılan bazı ilaçlar,(kanser, epilepsi ve depresyon ilaçları gibi)

Vitamin eksikliği, (B12 folik asit, demir eksikliği ve troid hormonlarının yetersizliği)beyin yorgunluğuna ve durgunluğuna neden olabilir.

Beyin yorgunluğuna karşı yapılabilecekler:
Kişi kronik stres oluşturan durumlardan uzaklaştırılmalıdır

Sağlıksız çalışma ortamlarından uzak durulmalıdır. Çalışanların fiziksel sağlığı kadar ruh sağlıkları da düşünülmelidir.

Havasız mekanlarda insanların çalıştırılmasına engel olunmalıdır

Günlük düzenli spor aktiviteleri yapılmalıdır. İş aktiveleri arasında ya da sonrasına herhangi bir müzik aleti ile uğraşmak beyini dinlendirir

Yoğun iş aktiviteleri arasında tatil ve dinlenmeye zaman ayrılmalıdır.

Sınavlara hazırlanan öğrenciler ise düzenli aralar vermeli ve aralarda spor, müzik gibi aktiviteler yapmalıdırlar.

İyi gelen besinler:

Fındık
Ceviz
Badem
Çekirdekli kuru üzüm
Yeşil sebzeler
Böğürtlen
Yaban mersini
Somon ve sardalye balığı
Üzüm suyu
Elma
Kepekli pirinç
Sıcak kakao
Çay
Kahve

HT Hayat