Bir yılda 8 bin kişi kanserden öldü

Bir yılda 8 bin kişi kanserden öldü

Dünyada her yıl kansere yakalanan kişi sayısı 2 milyon arttı, ölenlerin sayısı 8 milyonu geçti.

Dünya Sağlık Örgütü Kanser Araştırma Ajansının (IARC) son rakamlarına göre dünyada her yıl kansere yakalanan kişi sayısı 2 milyon artarak 2012\'de 14 milyonu ve kanserden ölenlerin sayısı ise 8 milyonu geçti.

IARC, son yıla (2012) ait kanser rakamlarını duyurdu ve çok sayıda ülkeden kanser bilgi sistemine bildirimi yapılan kanser türleri belirlendi.

IARC, son rakamlara göre bir yılda 14,1 milyon kişinin kansere yakalandığını ve 8,2 milyon kişinin kanserden dolayı yaşamını yitirdiğini bildirdi. Dünyada 184 ülkeden GLOBOCAN kanser bilgi sistemine bildirimi yapılan 28 çeşit kanser ile ilgili bilgiler duyuruldu. Buna göre bildirilen kanserler arasında ilk sırayı erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda da meme kanseri aldı. Akciğer kanseri 1,8 milyon ile bütün kanserlerin yüzde 13\'ünü, meme kanseri de 1,7 milyon ile yüzde 12\'sini oluşturdu.

Yıllık kanser sayısı 2025\'te 20 milyona yaklaşacak

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, tüm dünyada kanserin hızla artış gösterdiğini belirterek, son açıklanan rakamların acil koruyucu önlemlerin alınması ve erken tanı yönetmelerine ağırlık verilmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.

\"Her yıl 12 milyon olan kansere yakalanan kişi sayısının son rakamlara göre 2 milyon daha artış gösterdiğini\" belirten Bilir, bu artışın ciddiye alınması gerektiğini bildirdi.

Akciğer kanseri ve meme kanserinin birlikte bütün kanserlerin dörtte birini oluşturduğunu ifade eden Bilir, kansere bağlı ölümler içinde de akciğer kanserinin ilk sıradaki yerini koruduğunu vurguladı.

Bilir, özellikle akciğer kanserinin oluşumunda sigara kullanımı ile bazı çevresel ve mesleksel etkenlerin söz konusu olduğuna dikkati çekti. Meme kanserinde ise doğurganlığın ve emzirmenin azalmasının başlıca risk faktörü olduğunun altını çizerek, \"Kansere neden olan faktörlerle ilgili olarak özellikle sigara kullanımını azaltmak amacı ile etkili önlemlerin alınması gerekmektedir\" dedi.

Bilir, kanser yapıcı etkenlerin ortadan kaldırılmaması ve gerekli önlemlerin alınmaması durumunda dünyada kanserin artışının süreceğinin öngörüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

\"Bugün 14 milyonu aşan yıllık kanser sayısının 2025 yılında 20 milyona yaklaşacağı tahmin edilmektedir.

Halen kanserlerin yarısından çoğu (yüzde 56,8) ve kanser nedeniyle olan ölümlerin üçte ikisi (yüzde 64,9) gelişmekte olan ülkelerde meydana gelmektedir. Bu durum kanser erken tanı çalışmaları ile kanser tedavisinin bu ülkelerde yeterli olmadığı anlamına gelmektedir.\"

Son yıllarda meme kanserinin tedavisinde sağlanan çalışmalardan oldukça başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Bilir, kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 20\'sinin meme kanseri olmasına karşılık, kanser nedeniyle olan ölümlerin yüzde 14\'ünün meme kanserine bağlı olduğunu, bu farkın da meme kanserinin erken tanısında ve tedavisinde sağlanan başarıyı gösterdiğini dile getirdi.