Bitki çaylarına talep arttı

Bitki çaylarına talep arttı

Havalar soğudu, mevsimsel hastalıklar başladı. İnsanlar bitki çaylarına yöneldi.

Havaların soğumasının ardından gelen kar yağışı, vücut direncini artırmak ve hastalıklardan uzak durmak isteyenleri, bitki çaylarına yöneltti.

Hastalananlar, hasta olmak istemeyen bir kesim ''doğal ilaçlar''a yöneldi. Kışın şiddetini artırmasıyla bitki ve meyve kabukları ile özlerinden elde edilen bitkisel ve meyve karışımlı çaylara talep arttı.

Soğuk havalarda, vücut direncini artırmak ve soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara yakalanma olasılığını düşürmek isteyenler, hem ev ve iş yerlerinde hem de gittikleri kafeteryalarda bitki çaylarını tercih ediyor.

Baharat deyince İstanbul'da akla ilk gelen mekan tarihi Mısır Çarşısı'nda bitki çaylarının envai çeşidini bulmak mümkün. Özel paketler halinde hazırlanan ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği özel kış çaylarlarının içinde ''elma'', ''armut'', ''portakal'', limon'' parçaları, ''zencefil'', ''havlıcan'', ''melisa, ''biberiye'', ''hibisküs'', ''karanfil'', ''kuşburnu'', ''adaçayı'', ''ıhlamur'', ''tarçın'' ve ''altınotu'' bulunuyor.

Özel karışımlı kış çayı dışında, ıhlamur, nane-limon, zencefil, tarçın, zerdeçal, papatya, havlıcan, melisa, ekinezya, adaçayı ve kuşburu en fazla tercih edilen bitkisel çayların başında geliyor.

Bitki çayları, soğuk kış günlerinde vücut direncini artırması için önerilirken, bitkisel ve meyve karışımlı kaynamış suyun içine konularak veya yaklaşık 8-10 dakika kaynatılıp demleyerek yapılabiliyor.

''DERTALAN ÇAYI''

Öte yandan, soğuğun ve karın etkisini artırdığı bugünlerde, kafeteryalarda ve restoranlarda bitki çaylarına ve salebe olan talepte de artış gözleniyor.

Sultanahmet'teki bir çay bahçesinde ''özel'' bitkisel karışımlarıyla yapılan ve ''Dertalan'' adı verilen çay vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Çayın, soğuk algınlığına, gribe iyi geldiği, vücudun direncini artırdığı belirtiliyor.

AA