Boyun ve bel ağrısını hafife almayın

Boyun ve bel ağrısını hafife almayın

Boyundaki ağrılar zamanla beynimizi de etkileyerek tehlike yaratabiliyor.

Konya Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş,Farkında olmadan hızlı bir dönüş yapmanız, yerden ağır yük kaldırmanız veya bir rafa zorlanarak uzanmanız ileride başınıza \'iş\' açabilir. Çünkü bel ve boyun ağrıları kimi zaman hiç dikkat etmediğimiz bu küçük ayrıntılar sonucu ortaya çıkabiliyor. Boyun ağrılarının beyin işlevini etkileyebileceğini söylüyor.

BEL AĞRISI ÇEKİLMEMESİ İÇİN ÖNLEMLER ALINMALI

Yanartaş,Aldığımız verilere göre, her kişi hayatının herhangi bir döneminde, en az bir kere bel ağrısı çekiyor. \"Bu ağrılardan hangisi kronikleşir\" diye sorarsanız, birçok Ağrı normale dönebiliyor. Ancak bu ağrıların sık tekrarlanması, zaman içinde daha büyük sorunlara neden olabiliyor. Bel ağrısı bir kere de geçirilse ciddiye alınmalı ve hekime danışılmalı. Bir daha bel ağrısı çekilmemesi için önlemler alınmalı. Bel ağrıları çok nedenli. En önemli neden mekanik ve bunun başında fıtık geliyor. Elbette her bel ağrısı fıtık değil. Bel fıtığında romatizmal nedenler aramak yanlış. Bel fıtığı, ağırlığı kaldırmayla, zorlanmayla ortaya çıkan bir rahatsızlık. Fıtık, sadece beldeki ağrılara bağlı ortaya çıkmıyor. Belin yanında, bacak ağrıları, uyuşmalar, karıncalanmalarla gün içinde artan ağrılar olabiliyor.

BOYUN VE BEL AĞRILARI

Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş,Boyun ağrılarında boyunda hareket açıklığı, hareketle kola yayılan Ağrı, kollarda duyu ve refleks azalması gibi bulgular boyun disk hastalıklarını düşündürmelidir. Hastaların sorgulanması ile trafik kazaları ve özellikle boyunda(kamçı darbesi) yaralanmaları ortaya çıkarılmalıdır. Basit boyun ağrıları, boyun kaslarında tetik noktalarla beraber görülen ve (Miyofasyal Ağrı Sendromu) olarak tanımlanan kas ağrılarına bağlı olabilir. Tüm boyun ve kol - bacak ağrılarında hastalar soyularak muayene edilmeli ve skolyoz, kifoz gibi duruş bozuklukları aranmalıdır. Bu bozukluklarda kasların dengesiz kasılma ve kısalmaları miyofaysal Ağrı sendromunu geliştiren ana nedenlerdir.

Yanartaş,Bel ağrılarında hastanın tam soyunmuş şekilde muayenesi ile belde normal eğilimlerin durumu, öne kaymalar, skolyoz gözlenmelidir. Lokal bel ağrısı ve bel hareketlerinde kısıtlanma dejeneratif disk hastalığını düşündürürken, ağrının hareketle artışı, bacağa yayılışı ve hareket sırasında gelişen skolyoz daha çok disk bozuklukları ve fıtıklarına işaret eder.

Hastaların sorgulanmasında ağrının şiddetinin giderek arttığını ve geceleri daha da şiddetlenerek hastayı uykudan uyandırdığının bildirilmesi tehlike işareti olarak kabul edilmeli ve ağrının altında iltihabi hastalık veya tümör gibi ciddi nedenler aranmalıdır. Özellikle 65 yaşı geçmiş erkeklerde yavaş başlayan ve giderek artan bu tür ağrıda öyküde prostat kanseri sorgulanmalıdır. Ağrının disk patolojisine bağlı olduğunu düşündüren ilk muayene verileri ile hastada nörolojik muayene yapılmalı ve varsa felçler tespit edilmelidir.

Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş,Hastalar MR tetkikine tümör ve iltihaplı omurga hastalığı ön tanısında, bel fıtığının tanındığı fakat lezyon şiddetinin tespit edilmesi ve cerrahi için kararın ondan sonra verilmesi gerektiği durumlarda gönderilmelidir.