Brokoli ile eklem ağrılarından kurtulun

Brokoli ile eklem ağrılarından kurtulun

Brokolide bulunan 'sülfürafan' maddesi eklem ağrılarına iyi geliyor.

Fareler üzerinde yapılan deneyde, sülfürafan açısından zengin besinler verilen farelerin eklemlerinin, osteoartrite (halk arasında bilinen ismiyle, kireçlenmeye) çok daha dayanaklı hale geldiği gözlemlendi. Araştırmanın sonraki aşamasında insandan alınan kıkırdak hücrelerine sülfürafan veren ekip, kıkırdak hasarlarına yol açan genlerin etkisiz hale geldiğini belirledi. Üçüncü bir deneyde de sülfürafan verilen inek kıkırdak dokularının korunduğu görüldü.

Ekipten Ian Clark, bulguların önemine dikkat çekerek “Hastalığın tedavisi dışında, gelecekte sağlıklı insanların eklemlerini koruyabilmesinde de kullanılabilir. Sağlıklı insanlara ilaç veremeyiz, bu yüzden beslenme iyi bir çözüm olabilir” dedi.

45 yaşın üzerindeki her beş kişiden birini etkileyen osteroartritin en büyük sebepleri yaşlılık ve obezite. Osteoartritin ameliyatlar dışında bir tedavisi bulunmamakta. Önümüzdeki 20 yılda osteoartrit vakalarının iki kat artacağını öngören uzmanlar, hastalığa karşı egzersiz ve sağlıklı beslenmeyi öğütlüyor.