Bunlar kadınları çok utandırıyor

Bunlar kadınları çok utandırıyor

Bedenin komik şeyler yaptığında...

Doktorların açıklayamayacağı (veya açıklamadığı) hiçbir iğrenç biyolojik olgu veya tıbbi bir gizem bulunmuyor.

Erkekler bedensel fonksiyonlarını (iyisiyle, kötüsüyle ve tüm rezilliğiyle) tamamen kabullenmiş bir halde yaşarken, kadınlar çok daha alıngan davranır. O yüzden doktora gittiklerinde -özellikle üzerlerindeki o incecik elbiseyle- tuhaf sağlık soruları sormaları için harekete geçmeleri zor olur. (Not: Bir dahaki sefere tanga giymediğinden emin ol!) Daha kötüsü doktora her zaman hassas konuları açıklayacağına dair güvenemezsin. Ancak Amerikan televizyonlarında yayınlanan programıyla geçen sonbaharı birincilikle kapatan soğukkanlı doktorumuz Mehmet Öz’ü bu kategorinin dışında tutmalıyız. Utanç verici tüm problemlerimizi Amerika’nın ve Türkiye’nin prestijli ve popüler tıp uzmanına sorduk. Kendisi bizim için her birini tek tek ele aldı.

1 Vajinadan gelen berbat akıntı
Üreyebilecek yaştaki kadınlar için vajinal akıntı normalden daha iyi; hatta harikadır. Ben vajinayı her zaman kendini temizleyen bir fırın olarak düşündüm. Dışarıya çıkan akıntı ölü hücrelerin temizlenmesine yardım eder. Böylece vajina duvarları ıslanmış olur ve enfeksiyona karşı koyabilir. Tuvalet kâğıdının üzerine bak. Rengi temiz, beyaz veya hafif sarımsı olmalı. Bazen belli belirsiz küf gibi bir kokusu olabilir. (Vajinanın kokusu partnerin için başlıca çekim etkenlerindendir. Onu kendine has parfümün olarak düşünebilirsin.) Yumurtlama zamanı (ve tabii ki cinsel çekim hissettiğinde) akıntın artar. Eğer renginde (yeşilse dikkat), yapısında veya kokusunda alışık olmadığın ani bir değişim fark edersen şüphelenmeye başlamalısın.

Keskin kokunun en çok rastlanılan nedeni, sağlıklı bakterilerin kolonileşip çoğalmasından ortaya çıkan bakteriyel vajinosistir. Bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve mantar gibi enfeksiyonlar da dengeyi bozup akıntının yapısını ve kokusunu değiştirebilir. Duş ve kokulu ürünlerle temizleyerek daha da zorlama. Bu, sorunu daha da kötüleştirir. Tedavi için doktoruna veya jinekologa görünmelisin. Sonrasında ise prebiyotik takviye alarak (veya yoğurt gibi içeriğinde prebiyotik bulunan besinler yiyerek) sağlıklı bakterinin dengesini korumaya dikkat etmelisin. Sıvıyı hapseden naylon dokulu iç çamaşırı veya pantolon giymemeli ve egzersizden hemen sonra terli giysilerini değiştirmelisin.

2 Ağrılı seks
İşte erkek arkadaşının egosunu okşayacak kısa bir bilgi: Diğer türlerin penis boyutuyla kıyaslandığında insanların daha şanslı olduğunu görürüz. Üreme amacından dolayı bir erkeğin penisinin en az yedi buçuk santimetre olması gerekir. Ancak ortalama boy 12,5 cm’den daha fazladır. Vajina farklı ebatlardaki penisler için uygundur. Dolayısıyla canın acıyorsa bunun sebebi o değildir.

Öncelikle yeterince ıslandığından emin olmalısın. (Eczaneden su bazlı kayganlaştırıcılardan alabilirsin.) Ayrıca farklı pozisyonlar deneyebilirsiniz. Vajina elastiktir. Ayakta durmana, sırtüstü yatmana veya çömelmene bağlı olarak uzar ya da daralır. O yüzden yaptığın bazı akrobatik hareketler, partnerin ve senin için uygun olmayabilir.

Seçtiğin korunma yöntemini tekrar gözden geçirmende fayda var. Yeni bir teori, ağızdan alınan gebelik önleyicilerin acının en büyük nedeni olabileceğini öne sürüyor. Vajinanın giriş kısmı androjen alıcılarıyla doludur. Yani bölgenin sağlıklı kalabilmesi için (östrojene ilave olarak) testosterona ihtiyaç vardır. Birçok doğum kontrol hapında bedenindeki testosteron oranını azaltan progestin vardır. Testosteron azalmasının faydalı tarafları olabilir. (Mesela kistik akneyi önlemek gibi.) Ancak eğer değerler çok düşerse bu vajinanın kurumasına, libidonun düşmesine ve seks sırasında acıya neden olur. Eğer acı devam ederse problemi ortadan kaldırması için doktora gitmelisin.

3 Sancılı bağırsak
Tuvalet şakalarına bayılan erkeklerin çoğu konu hakkında konuşmaktan da rahatsız olmaz. Fakat kadınlar için durum tam tersi hatta olabilecek en utanç verici şeydir. Kontrol edilemeyen bağırsak hareketleri yaklaşık 5,5 milyon Amerikalı’yı etkiliyor ve kadınlar arasında daha yaygın. Bunun bir nedeni çocuk doğurmak. Bağırsakları kontrol eden kaslar veya sinirler zarar görebilir. Başka bir enteresan sebep ise serotoninin azalması. Kendini iyi hissetmeni sağlayan serotonin hormonunun yüzde 95’i bağırsaklardadır. Kadınların hormon dengelerinde erkeklere oranla daha sık dalgalanma olduğu görülüyor. Eğer tuvalete gitmek için büyük bir ihtiyaç içine giriyorsan, iç çamaşırın kirlenmişse veya ishal birkaç günden fazla sürerse bu besinleri doğru dürüst sindiremediğin (laktoz intoleransı) veya büyük bir stres yaşadığın anlamına gelir. O yüzden doktora gitmelisin. Zaman zaman belirli ilaçlar da problemin nedeni olabiliyor. Ancak ciddi vakaların çoğunun nedeni kalınbağırsağın ucundaki sinirlerin hasar görmesidir (Diyabet belirtisi).

4 Pantolonuna işemek
Daha çok doğumla ilgilidir. Bebeği dışarı itmek kalça kemiklerini esnetip açar. O zaman da idrar yoluyla idrar arasındaki açı oynamış olur. Gülmek, jogging, seks yapmak hatta bir şeyi yerden almak için çömelmek bile bazen birkaç damlanın düşmesine neden olur. (Diğer başka sebepler ise ağır spor yapmak veya fazla kilo olabilir.)

Düzeltilmesi için yapılacak en iyi şey, leğen kemiğini güçlendiren egzersizler yapıp, idrarın kaçmasını engellemektir. Kegel egzersizleri bunun için çok etkili. (Doğru ‘Kegel Egzersizi’ için tıkla!) Ancak beş kadından biri uygulamasını yanlış yapıyor. Doktorundan veya jinekologdan tavsiye alabilir veya yandaki kutuya başvurabilirsin.

5 Erkek gibi gaz çıkarmak
Bazı erkeklerin inanmak istememesine rağmen kadınlar da gaz çıkarır. Ancak hepimiz günde birçok kez (10 ve fazla) kokusuz olan bir şey yediğinde veya içtiğinde (özellikle çok hızlı yediğinde, çiğnediğinde veya kamışla çektiğinde) araya karışan hava yüzünden gaz çıkarırız. Ancak zehirleyici olan tipler sindirim sırasında bağırsaklardaki bakteriler tarafından üretilenlerdir. Eğer günde 12’den fazla gazın oluyorsa çok fazla lif yiyor veya çok fazla gazlı içecek içiyorsundur. (Lif sindirim yolunda gaz oluşumuna neden olur.) Yahut da besin intoleransın (laktoz veya glüten intoleransı) olabilir. Bunun dışında eğer antibiyotik veya müshil tarzı bir ilaç kullanıyorsan yan etkisinden etkilenmişsindir.

Ürettiğin gaz miktarını azaltmak için bir süre daha az miktarda lif tüket. (Gazın yatıştığında hafif hafif lifli besinler yemeye başlayıp diyetine devam edebilirsin.) Süt ürünleri kullanamayan insanlar için reçetesiz satılan ilaçlar yardımcı olabilir. Ancak bir faydasını görmezsen nane çayı içmeyi deneyebilirsin. İçeriğinde sindirim yolundaki spazmları önleyen bileşenler bulunur.

6 Her yerde saç var
Bazı kadınlar tüylerini aldırmaya o kadar şartlanmıştır ki, kadın bedeninin de arada bir tüy çıkardığı gerçeğiyle yüzleştiklerinde şok geçirirler. Seyrek tüyler tamamen normaldir ve alarma geçmeyi gerektirmez. Fakat üst dudağında veya çenende, göğüslerinin arasında, karnında veya kalçalarında Kadir İnanır bıyığı tarzında bir şey varsa bu polikistik over sendromu adı verilen hormonsal bir dengesizliğin belirtisidir.

POS, kanında yüksek miktarda (erkek hormonu olan) androjen çıkmasıyla anlaşılır. Üreme çağında bulunan kadınlarda sık rastlanılan bir sorundur. Anormal tüy artışının dışında akne, obezlik ve uzun adet dönemi gibi belirtileri mevcuttur. Kısırlığa hatta kalp hastalıkları, diyabet ve inme gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. (Erken fark edilip tedavisi yapıldığında bu sorunlarla uğraşmaya gerek kalmaz.) Eğer bahsettiğim belirtilere sahipsen doktorunla görüşmelisin. Senden hormon dengeni kontrol etmek için kan testi isteyebilir. Ayrıca ultrasonla yumurtalıklarını kontrol eder.

7 Berbat nefes
Eğer dişlerini fırçalıyor, diş ipiyle temizliyor ve erkek arkadaşın hâlâ nane şekeri yemeni öneriyorsa halitoz (nefes kokması) problemin var demektir. Genelde nedeni yetersiz ağız bakımı değildir. Kötü nefesin sebepleri aslında daha farklıdır:

Yemek: İçinde kötü kokan yağlar barındıran sarımsak gibi besinler sindirilip kana karıştığında akciğerlerden dışarı salınmaya başlar.

Sigara: Tütün ürünleri kullanmak ağzı kurutur ve dişin etrafını saran hastalıklara neden olabilir. Bu daha ağız hastalıklarının başlıca sebebidir.

Enfeksiyon: Sinüs ve üst solunum yolları hastalıklarından Postnazal Drip ağzın içinde biriken mukus yüzünden berbat bir kokuya neden olur.

Diyet: Oruç tutmak veya aşırı diyet yapmak (anoreksi rahatsızlığı gibi), sindirim sistemindeki kimyasalların bozulmasına neden olup kötü kokuya yol açar.

Dişlerini fırçalamanın ve diş ipiyle temizlemenin yanı sıra dilinin üzerini temizleyerek de kokuyla mücadele edebilirsin. Burada biriken ölü hücreler ve yemek parçaları bakterilere mekân hazırlar. Gün boyunca bol su içmek ve şekersiz ciklet çiğnemek, salya oluşumunu arttırır ve ağız kuruluğunu giderir. Ya da yaprakları klorofil açısından zengin taze nane çiğneyebilirsin. (Klorofil kokuyu nötralize eder.) Bu yüzden restoranlarda tabağın kenarında nane bulunur.

8 Pis pis terlemek
Koşu bandının üstünde koşarken ıslanmak normal bir şey. Ama eğer oturduğun yerde, klimalı bir ofiste giysilerini ıslatmaya başlıyorsan anormal terliyorsun demektir. (Amerikalılar’ın yüzde üçünde görülen bir sorun.) Ter bezlerini hindi yağlayıcı aleti gibi düşün: İçerdeki kas pompayı sıkarak teri dışarı atar. Ancak bu kasları kontrol eden sinirler çok fazla uyarılırsa spazm geçirmeye başlar ve bedenin serinlemeye ihtiyacı olmasa bile ter üretmeye başlar.

Bu sorun için en iyi tedavi, operasyonla terlemeye neden olan sinirleri torakoskopik sempatektomi adı verilen bir prosedürle kesmektir. Ya da doktorun ter önleyici bir ilaç veya Botoks iğnesi önerebilir.

Ancak ilk başta denemen gereken daha ucuz teknikler var:

• Doğal dokudan yapılmış, hava alan kumaşlar giymelisin.

• İçeriğinde alüminyum hidroksid bulunduran güçlü bir ter önleyici kullanmalısın.

• Stresi azaltmalısın çünkü ter bezlerindeki sinirlerin kasılmasına neden olur.

• Eğer ayakların terliyorsa (pamuklu çorap ve deri ayakkabı gibi) doğal maddeler giymelisin.

Çoraplarını günde iki kez değiştirip her gün aynı ayakkabıyı giymemelisin. Ayrıca duş aldıktan sonra ayaklarını tamamen kurulamalısın.

Kaynak: Women's Health
Derleyen: Tuğçe Tekmen