Burun tıkanıklığı kalbinizi yorabilir

Burun tıkanıklığı kalbinizi yorabilir

Burun tıkanıklığı, ciddi kalp rahatsızlıklarını da beraberinde getiriyor.

Eğer siz de burnunuzdan nefes alamıyor, ağzı açık uyuyor ve sabahları yorgun bir şekilde kalkıyorsanız, o zaman sizde de burun tıkanıklığı sorunu var demektir. 

Bu şikayetleri yaşayan kişilerin mutlaka bir uzman hekime başvurması gerektiğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Eren Taştan, burun tıkanıklığının genellikle pek ciddiye alınmadığını ancak bu sorunun kalbi yorarak rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.

Kalp hastalıklarını da beraberinde getiriyor

Burun tıkanıklığının uyku problemleri ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara yol açtığını dile getiren Doç. Dr. Taştan, “Özellikle geceleri burundan nefes alamama, ağzı açık uyuma, horlama, sık uyanma, sabahları yorgunluk gibi yakınmaları olan kişiler, mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalı. Burun tıkanıklığı geçici çözümlerle giderilmeye çalışılıyor. Burun tıkanıklığı uzun süre devam ederse kalbi yorarak rahatsızlıklara yol açabiliyor. Burun tıkanıklığı tek başına veya bazı durumlarda horlama ve geniz akıntısı gibi yakınmalarla beraber görülüyor. Alerjik nezle ve enfeksiyonlar da önemli bir sebep” dedi.

Alerjik nezleniz varsa dikkat

Alerjik nezlesi olan hastaların burun etlerinin biraz daha ödemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Taştan şöyle devam etti: \"Polip gibi kitleler burnu tamamen tıkayabiliyor. Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi enfeksiyonlar da kısa süreli burun tıkanıklığına yol açabiliyor. Halk arasında burun eti olarak adlandırılan konkalar yapısal olarak da büyük olabiliyor. Kemikte veya kıkırdakta eğrilik ya da kayma varsa ve hastanın şikayetleri de buna bağlıysa tek çözüm cerrahi yöntem oluyor. Kronik sinüziti olan hastalarda öncelikle medikal tedavi uygulanıyor. Eğer sorun bu yöntemle çözülememişse veya sinüzit sık sık tekrarlıyorsa, özellikle anatomik problem veya eğrilik (deviasyon) olan burunda cerrahi yöntem gerekebiliyor. Alerjik nezleye bağlı burun tıkanıklığında öncelikle burun spreyleri ve çeşitli ilaçlardan yararlanılıyor.\"