Cilt kanserine karşı: Aspirin

Cilt kanserine karşı: Aspirin

Araştırmalar, cilt kanserinden korunmanın yolunun Aspirin'den geçtiğini gösteriyor.

Yeni bir araştırmaya göre; Aspirin gibi bazı antienflamatuvarlar, cilt kanseri riskini azaltıyor. Bu ilaçları yedi yıl boyunca düzenli kullananlarda ise ölümcül deri kanseri riski yüzde 46 oranında düşüyor Danimarka'da yapılan yeni bir araştırma; Aspirin, Ibuprofen gibi ağrı kesici özelliği olan ve kortizon içermeyen antienflamatuvarların (NSAID) cilt kanseri riskini önemli ölçüde azalttığını gözler önüne seriyor. Araştırma, bu ilaçların uzun süreli ve yüksek dozlarda kullanımının, ölümcül türdeki deri kanserinden koruduğunu ortaya koyuyor. Antienflamatuvarlar; bağışıklık sisteminin baskılanması, tümörlerin yayılma ve damarların büyüme riskini de azaltıyor. 

18 BİN KİŞİ İNCELENDİ 

Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden Dr. Sigrun Alba Johannesdottir ve arkadaşları; bu ilaçların faydasını araştırmak üzere, 1991-2009 yılları arasında, 18 binden fazla kişiyi inceleme altına aldı. Denekler; yaşları, cinsiyetleri ve reçeteli ilaç kullanımları göz önünde bulundurularak ayrı ayrı değerlendirildi. Deneklerin bir bölümüne Aspirin ve diğer kortizon ihtiva etmeyen antienflamatuvar ilaçlardan verildi. Sonuçta bu ilaçları alanlarda, almayanlara oranla melanom adı verilen ölümcül deri kanserine yakalanma riskinin yüzde 13 azaldığı görüldü. Ölümcül olmayan deri kanserine yakalanma riski de yüzde 15 oranında azalmıştı. 

YÜKSEK DOZDA OLMAZ 

Öte yandan, bu araştırmayla; ilaçları en az yedi yıl boyunca kullananlarda ise, yine kullanmayanlara oranla melanom riskinde yüzde 46 oranında düşüş olduğu saptandı. Ayrıca bir diğer deri kanseri türü olan skuamöz hücreli karsinoma yakalanma riskinin de bu ilaçlarla yüzde 35 oranında azaldığı gözlemlendi. Ancak bu ilaçların yüksek dozlarda kullanımının böbrek hasarına yol açtığı ve kanama riskini artırdığı düşünülmektedir. 

DOKTORUNUZA DANIŞIN 

Dolayısıyla da bu ilaçları kullanmadan önce doktora danışmak gerekmektedir. Ayrıca antienflamatuvarların zararlarını ve yararlarını tam olarak ortaya koyacak daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Amerika'da cilt kanseriyle ilgili yapılan araştırmalarda; 2008 yılında melanom tanısı konan 9 bin kişinin öldüğü ortaya konmuştur. Ülke çapında her yıl yaklaşık 2 bin kişi de melanom dışı deri kanseri yüzünden ölmektedir. Cilt kanserinin bütün türlerinin ultraviyole ışınlarından kaynaklandığı belirtilse de, bunu kanıtlayacak bulgular şu an kısıtlı bir düzeydedir. 

YEMEK BORUSU, MİDE VE KOLON KANSERLERİNDEN DE KORUYOR

Günümüzde dermatologlar; cilt kanseri ve kortizon içermeyen Aspirin gibi antienflamatuvar ilaçların arasındaki bağı netleştirmek için de düzenli olarak ilaç takipleri yapmaktadırlar. Yine de cilt kanserinden en etkili korunma yolu güneş ışınlarından mümkün olduğunca uzak durmaktan geçiyor. Reuters sağlık ekibi, her gün bir Aspirin almanın cilt kanserini önlediği yönündeki bilginin çok yeterli olmadığını, fakat bu kanser türünde umut verici olabileceğini belirtiyor. 

ÖLÜMLER AZALDI! 

American Cancer Society'nin araştırmalarına göre Aspirin cilt kanserine karşı koruma sağlıyor. Ağrı kesici özelliği olan ve kortizon içermeyen antienflamatuvarların kullanımı, deri kanseri dışındaki kanser türlerine karşı da koruyucu olabiliyor. Yapılan çalışmalar sayesinde Aspirin'in yemek borusu, mide ve kolon kanseri riskini azalttığı biliniyor. Düzenli olarak Aspirin içenlerde meme kanserine yüzde 40 oranında daha az rastlanıyor. Özofagus kanseri yüzde 50, bağırsak kanseri yüzde 40, akciğer kanseri yüzde 60 ve prostat kanseri de yüzde 10 oranında daha az görülüyor. 12 bin 500 kişi üzerinde yapılan bir diğer bilimsel çalışma ise; aspirinin, kanser ölümlerinde yüzde 20 oranında düşüş sağladığını ortaya koyuyor. 

Sabah / Prof. Dr. Erkan Topuz