Çocuğunuzun gözlerini güneşten koruyun

Çocuğunuzun gözlerini güneşten koruyun

Çocuklar ve ergenler güneş ışınlarına karşı daha hassas !

Çocuklar ve ergenler güneş ışınlarına karşı özellikle hassastır; çünkü henüz olgunluğa ulaşmamış göz içi lensleri UV ışınlarını yetişkinler kadar verimli bir şekilde filtreleyemediklerinden retinada hasar meydana gelir. Ortalama bir çocuk, UV ışınlarını ortalama bir yetişkinden yıllık olarak yaklaşık üç kat daha fazla alır.

Araştırmalara göre, UV ışınlarına yıllarca maruz kalmak gözde ve göz kapağında kansere yol açabilir; aynı zamanda ilerleyen yıllarda katarakt ve maküler dejenerasyon – yetişkinlerde körlüğün başlıca sebebi – riskini arttırır.

Ebeveynler, çocukları açık havada oynarken, spor faaliyetlerinde bulunurken ya da sağlıkları için çok önemli olan diğer fiziksel aktivitelere katılırken, onları sürekli güneş gözlüğü takmaları için zorlayamazlar. Aslında evde oturup dondurma yiyerek televizyon izlemelerindense güneş gözlükleri olmasa da dışarıda koşuşturmalarına izin vermek daha makuldür. Ancak yine de eğer çocuğunuz su, kum ya da karın yakınlarındaysa güneş gözlüğütakmalarını sağlamak en tedbirli hareket olacaktır; özellikle de ışığın çok parlak olduğundan şikâyet ediyorsa. Gözlere siper olan bir şapka ya da kasket de korumayı arttırabilir.

Çocuklar için, sahilde geçen parlak yaz günleri, sörf ve yelken, su ve kum güneş ışınlarını yansıttığından en büyük riski doğuruyor. En aşırı durumlarda UV ışınlarına maruz kalma, photokeratitis adıyla bilinen ve geçici görüş kaybına yol açabilen gözün güneş kaynaklı yanmasına sebep olabilir. Kış mevsiminde, kar, UV ışınlarının %85’ini yansıtarak kar körlüğü olarak da bilinen benzer hastalığa yol açabilir.

Gençlerin bu konuda kaygılandıran eylemlerinden bir diğeri de sahilde şezlong kullanımıdır; çünkü çoğu, göz çevrelerinde iz kalmaması için güneşlenirkengüneş gözlüklerini çıkarırlar ve de örneğin sivilceler için antibiyotik kullanıyorlarsa eğer, ciltlerinde olduğu gibi gözleri de ışığa karşı daha hassas hale gelebilir.

Bebeklere ya da okul öncesi yaşlardaki çocuklara güneş gözlüğü taktırmak kesinlikle zordur; ancak günümüzde çocuklar için düşmelerini engelleyen kayışlarıyla kullanışlı güneş gözlükleri mevcut. Bu gözlükler çocuğunuzun gözlerini kum ve rüzgâr gibi tahriş edici şeylerden korumada yardımcınız olacaktır.

Göz uzmanları, gözün derinliklerine nüfuz eden UVA ve çoklukla kornea ve lens tarafından emilen UVB ışınları da dâhil olmak üzere hemen hemen tüm UV spektrumunu bloke eden güneş gözlüklerini tavsiye ediyor. Güneş gözlüklerinde UV emilimi, belirli kimyasalların üretim sırasında lense eklenmesiyle ya da özel lens kaplamaların kullanımıyla sağlanmaktadır.

HT Hayat