Çocuk istiyorsanız önce sigarayı bırakın!

Çocuk istiyorsanız önce sigarayı bırakın!

Gebelikten önceki sigara tiryakiliği, doğacak çocuğun kansere yakalanma riskini ikiye katlıyor.

Hamile kaldığını öğrenen anne adayının veya baba olma sevincini yaşayan erkeğin, bebeğin sağlığını korumak adına aldığı ilk önlem sigaradan uzak durmak oluyor. Oysa uzmanlar bu önlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Elli çocuk sahibi olmadan en az 6 ay önce hem anne, hem de baba adayının sigarayı hayatından tamamen çıkarması gerektiğini söylüyor.

ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİ

Çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 30’unu lösemi, 70’ni ise beyin, böbrek, göz ve santral sinir sisteminde görülen tümör hastalıkları oluşturuyor. Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu ve Türkiye Pediatrik Hematoloji Derneği verilerine göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 2500-3000 çocuk kanser tanısı alıyor. Ancak iyi haber şu ki, kansere yakalanan çocukların yaklaşık % 80’i günümüzde tamamen iyileşiyor.

ANNE KARNINDA BAŞLIYOR

Genellikle 5 yaşına kadar görülen çocukluk çağı kanserleri, diğer kanser tiplerinde olduğu gibi dış etkenler tarafından tetiklenebiliyor. Anne karnında radyasyona maruz kalma, yüksek gerilim hatları gibi manyetik alanlar, otobanların oluşturduğu zehirli gazlar ve tarımda sık kullanılan ilaç artıkları ilk akla gelenler olsa da, anne ve bebeğin sağlığını en çok sigara dumanı tehdit ediyor.

SİGARA LÖSEMİ RİSKİNİ İKİ KATINA ÇIKARTIYOR

Prof. Dr. Murat Elli çocukluk çağı kanser türlerinin önlenebilir olduğuna dikkat çekiyor. Peki nasıl? Aslında bu sorunun yanıtı Elli’nin paylaştığı şu bilgilerde saklı:

* Doğum öncesi veya sonrasında sigara dumanına maruz kalan bebeklerde bronşit, bronşolit, orta kulak ve üst solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür,

* Sigara içen baba adaylarının çocuklarında lösemi görülme riski yaklaşık iki katına çıkar,

* Gebelikten önce veya gebelik sırasında anne-babanın içtiği sigara; beyin tümörleri, lösemi, lenfoma ve nöroblastom gibi çocukluk çağı kanserlerinin oluşma riskini arttırır.

*Gebelik sırasında sigara içen annelerin bebeklerinde retinoblastom adı verilen göz içi tümörü görülme riski 1,5 katına çıkar.

*Tüm bu nedenlerden ötürü gebelikten en az 6 ay önce hem anne hem de baba adayı sigarayı kesinlikle bırakmalıdır.

Leyditurk.com