Çocuklarda laktoz intoleransına dikkat!

Çocuklarda laktoz intoleransına dikkat!

Çocukluk döneminde düzenli süt tüketimi alışkanlığı olmamasından kaynaklanan laktoz intoleransı, her gün miktarı artırılarak içilen süt ile giderilebiliyor.

İnsan vücudunun her gün alması gereken dört temel besinden biri olan süt, çocukluk dönemi itibariyle düzenli alınmadığında gelişim bozukluğuna ve laktoz şekerinin vücutta parçalanamaması sonucu oluşan laktoz intoleransına yol açıyor. Uzmanlar laktoz intoleransının önlenmesi için çocukların her gün 2 bardak süt içmesinin önemine dikkat çekiyor.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, laktoz intoleransı vakalarının en büyük sebebinin düzenli süt tüketilmemesi olduğunu kaydetti. İnanç, “Çocukluk döneminde süt tüketiminin düzenli olmaması halinde vücudun ürettiği laktaz enzimi azalır. Ayrıca, uzun süre süt tüketmemiş kişilerde sütün içerdiği laktozun sindirimini sağlayan enzimler salgılanma yeteneğini kaybetmeye başlar ve laktoz intoleransıyla karşılaşılabilir. Türkiye’de maalesef yeterince süt tüketilmediği için bu sorun 5 kişiden birinde karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

Sütte bulunan iyot, demir, çinko, folik asit, B-12, B-6, E ve A vitamin ve minerallerinin eksikliği çocukların zihinsel gelişimini direkt etkilediğini ifade eden İnanç, zihinsel gelişimde oluşan geriliklerin vitamin ve mineral yetersizliğinin giderilmesi ile ortadan kalkmasına yardımcı olacağını kaydetti. İnanç: “Özellikle laktoz intoleransı rastlanan çocuklarda süt tüketimi kesinlikle bırakılmamalı, aksine yarım çay bardağı ile başlayıp her gün artan oranlarda süt düzenli olarak başka besinlerle birlikte tüketilmelidir” dedi. İnanç, anne ve babaların çocukların yanında süt içmeleri ve bu konuda rol model olmaları alışkanlık edinme sürecine katkı sağlayacağını belirtti.

Leyditurk.com