Daha sağlıklı olun...

Daha sağlıklı olun...

Küçük değişiklikler ile daha sağlıklı olabilirsiniz...

1-Vücudunuzun sağlıklı kalması için düzenli uykuya ihtiyacı vardır
Sağlık ve zindelik için düzenli yaşam ve uyku da vazgeçilmez şartlardır. Uyku gereksinimi insan yaşamı boyunca süre açısından değişkendir. Yeterli süre uyunduğu halde uykudan zinde kalkılmıyorsa, üzerinde yatılan yatak, kullanılan yastık, odanın ısısı, ortamda yeterli temiz hava olup olmadığı, ortamda bulunan ısıtıcıların, eşya ya da malzemelerin cila, boya, deterjan gibi kimyasallar yoluyla ortam havasını kirletip kirletmediği, uyku sırasında süre giden bir gürültü kaynağının olup olmadığı gibi etkenler gözden geçirilmelidir.

Düzeltin!
Günde 8 saat uyumaya özen gösterin

Önerilerimiz:
Ufakta olsa egzersizler yapın, yatağa gideceğiniz zaman elektronik eşyalarınızı kapatın, haftasonları çok geç yatmayın, televizyon karşısında uyumaktan kaçının.

2- Kahvaltı en önemli öğün, atlamayın
Sabah aceleyle evden çıkarken, kahvaltıyı ihmal etmeyi problem haline getirmyor olabilirsiniz ama unutmayın ki bu metobolizmanınızı olumsuz yönde etkiler. Kahvaltı yaptığınız zaman; gün boyunca kendinizi daha aç hisseder ve fast food gibi yemeklerden uzak durabilirsiniz.

Düzeltin!
Az da olsa sabahları evden çıkmadn bir şeyler atıştırın

Önerilerimiz:
Bir bardak oda sıcaklığında su, bunu C vitamini ağırlıklı bir porsiyon meyva ve daha sonra yukarıda sayılan besin öğelerinden en az 1 porsiyon peynir, bir bardak süt, 4 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı bal ya da reçel, 2-3 dilim çavdar, kepek ya da yulaf ekmeği ve bir porsiyon söğüş domates-salatalık ile mükemmel bir kahvaltı yapıp güne zinde başlanabilir.

3- Büyük porsiyonlara ihtiyacınız yok
Bugünlerde restoranlarda yemek servislerindeki porsiyonlar gerçekten çok büyük. Tabağınızdakini bitirmeye çalışmadan, doyduğunuzu anladığınız zaman, kendinize dur demelisiniz.

Düzeltin!
Doyduğunuz zamanı bilin

Önerilerimiz:
Restorana gittiğinizde mutlaka siparişinizi vermeden evvel porsiyonun büyüklüğünü kontrol edin ve ondan sonra siparişinizi verin. Doyduğunuz anı bilin ve o an yemeyi kesin.

4- Dikkatiniz başka yerdeyken yemek yemek
Yapmamanız gerekenlerden biri ise, odak noktanız başka bir yerdeyken yediğiniz öğünler. Televizyon karşısındayken ya da arkadaşlarınızla sohbet ederken yemek yerseniz, doyduğunuz noktayı kaçırır ve yemeğinizi yemeye devam edersiniz.

Düzeltin!
Sadece yemeğinize odaklanın ve yemenin tadını çıkarın

Önerilerimiz:
Yemek yerken çatal ve bıçak kullanın, yavaşça çiğneyin, paketlerden yemek yerine yiyeceğiniz miktarı tabağa koyun ve öyle yiyin.

5- Sıvı tüketimine dikkat
İçerken sadece içecek diye düşünüp önemsemeseniz de, sıvıların da kalorileri yüksek olabilir, bunu unutmayın. Özellikle de yaz aylarında, havalardan ötürü daha fazla sıvı tüketme ihtiyacı duyduğumuz günlerde; tükettiğimiz içeceklere daha dikkat etmeli, şekerli içecekleri fazla tüketmemeliyiz.

Düzeltin!
Daha çok su içmeye çalışın

Önerilerimiz:
Kendinize göre güzel bir su şişesi alın ve sıvı ihtiyacınızda su için. Fazla kahveden ve çaydan kaçının. Suyunuzun içine attığınız 1 dilim limonun size faydası olacaktır.

6-Stresli olduğunuz dönemde mutfaktan uzak durun
Bilimsel olarak bir gerçek vardır ki, stresli olduğumuz dönemlerde daha fazla yemek yemeye yöneliriz. Böyle olduğu zamanlarda mutfaktan uzak durmak hepimizin yararına olacaktır.

Düzeltin!
Aklınızı başka bir yere yöneltin

Önerilerimiz:
Canınız sıkkın olduğu zaman yemek yemeyi alışkanlık yerine getirmek yerine, kendinize başka bir uğraş bulmaya çalışın. Kitap okuyun, arkadaşlarınızla dertleşin ya da yürüyüşe çıkın.