Daha zinde ve enerjik uyanın

Daha zinde ve enerjik uyanın

Her gece sekiz saatlik uykunu almış olsan bile, bu derin ve kaliteli bir uyku çektiğin anlamına gelmiyor.

Aynen sporda ve sekste olduğu gibi, uyku söz konusu olunca kalite miktarından daha fazla önem taşıyor. St. Louis’deki Clayton Sleep Institue’dan Joseph Ojile, yatakta geçirdiğin zamanın kaliteli uyuduğuna işaret etmeyeceğini söylüyor.

Vücudunun enerji depolaması için uykuya ihtiyacın var. Ancak uyku sadece enerji sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda kalp rahatsızlığı, diyabet ve depresyon riskini ortadan kaldırıp daha zinde olmanı sağlıyor. Uykusunu almış bir insan gün içinde daha berrak bir zihne sahip oluyor. Bu tavsiyelere uyarak vücudunun ihtiyacı olan kaliteli uykuyu almaya çalışmalısın:

Alkolden uzak dur

Bir arkadaşın her gece birkaç kadeh likör içtikten sonra mışıl mışıl uyuduğunu söyleyebilir ama bu kesinlikle alkolün tatlı bir ninni gibi uyuttuğu anlamına gelmez. Ohio’daki Uyku Bozukluğu Merkezi’nden Doktor Donna Arand, alkolün uyku getirdiğini ama etkisi azalınca sinir sistemini uyardığını hatırlatıyor. Mutfağında bulunan pinot noir şişesine uzanmak yerine, uyku getirici daha farklı aktiviteler yap. Mesela ılık bir duş al; duştan çıkınca vücudun soğumaya başlar ve bu da rahatça uyumanı sağlar. Bir fincan papatya çayı da içebilirsin.

Düzenli nefes al

Ojile, uyku apnesi sorunu yaşayan birinin, gece kaç saat uyursa uyusun gün içinde yüzde 80 daha miskin hissedeceğini belirtiyor. Solunum yollarındaki bir tıkanıklık nedeniyle oluşan uyku apnesi, nefes almanı zorlaştırarak uykunu yüzlerce kez bölüyor. Birinin seni sürekli uyandırdığını düşün, sabah alabildiğine yorgun olmaz mıydın? Ojile, bu rahatsızlık sayesinde beynin oksijen alamadığını, nabız atışının yükselip enerjinin düştüğünü söylüyor.

Yüksek sesle horluyor ve uykunun ortasında boğulacağını hissedip uyanıyorsan, uyku apnesinden şikâyetçisin demektir. Eğer bu belirtileri fark ettiysen hemen doktora görün. İki, üç yastık kullan ve sırtüstü yerine yan yatarak uyu. Arand, vücudun yatağa en az 30 derece açı yapması gerektiğini, böylece havanın ciğerlere daha kolay girip çıkacağını söylüyor.

Sinüs kanallarını açarak burun mukozasını temizleyen, sinüzit veya alerji gibi burun akıntısının yol açtığı birçok rahatsızlığa çare olan neti pot sayesinde uyku apnesine çözüm üretemezsin ama en azından daha rahat nefes alıp verebilirsin. Japon araştırmacılar, burnu tıkanık hastaların diğerlerine göre daha az uyuduğunu, gün içinde de daha bitkin olduğunu ortaya çıkarmış.

Egzersiz zamanını doğru ayarla

Egzersiz derin uyumana yardımcı olabilir; tabii ki zamanlamasını doğru ayarlayabilirsen. Spor salonuna fazla geç uğrarsan bütün gece tavanı seyredebilirsin. Spordan sonra vücudunun soğuması için en az üç, dört saatin geçmesi gerekir. Ojile, vücut sıcaklığının çok fazla ve nabız atışının çok hızlı olduğu zamanlarda uyumakta zorluk çekeceğini söylüyor. Egzersizi yatmadan en az dört saat evvel yapmalısın. Spora sabah ya da öğle vaktinde gidersen daha da iyi olur. Böylece enerjin gün boyu yüksek kalır.

Women'sHealth