Dikkat ! Uzun kış geceleri sizi obez yapabilir

Dikkat ! Uzun kış geceleri sizi obez yapabilir

Aktivitelerin azaldığı kış aylarında obezite riski de artıyor.

Gündüzlerin kısa olduğu kış  günlerinde aktivite sayısındaki azalma, hareketsiz yaşam ve atıştırılan öğün sayısının artması gibi nedenlerden dolayı çocukların daha hızlı kilo alabileceği  belirtildi.

Obeziteden kurtulmak kendi elinizde

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji  Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, yaptığı açıklamada, kış aylarında obeziteden kurtulmanın kişinin kendi elinde olduğunu  söyledi.

Bu dönemde gündüzlerin kısa olması, aktivite sayısındaki azalma,  hareketsiz yaşam ve atıştırılan öğün sayısındaki artış gibi nedenlerden dolayı  hızlı kilo alımı olabileceğine dikkati çeken Atabek, ”Yapılan aktivitelerin  azalması ve uzayan günler, beslenme alışkınlıklarımızı da bozabilmektedir. Kışın mevcut beslenme alışkanlıklarımız içerisinde eksik ya da fazla olan maddeleri  dengelemek daha fazla önem taşımaktadır” diye konuştu.    

Aktivite sayısı artırılmalı

Atabek, uzun kış gecelerinde aktivite sayısını artırmanın obezitenin  önüne geçmek için önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 

”Özellikle çocuklar kışın okullarına servislerle gidip gelmekte ve  okuldaki kantinlerden rastgele gıda tüketebilmektedir. Çocuklar, gündüzlerin kısa  olduğu soğuk kış günlerinde daha fazla televizyon başında kalıyor ve bilgisayar  gibi teknolojik araçlarla vakit geçiriyor. Fiziksel aktivitenin azalmasına yol  açan bu yaşam modeli aynı zamanda daha fazla besin atıştırılmasıyla sonuçlanarak,  obezitenin gelişmesi için hazırlayıcı, kolaylaştırıcı ve ortaya çıkarıcı rol  oynuyor. Çocuklar özellikle okullarda kapalı spor tesislerinde düzenli  egzersizler yapmalı ve onlar için iyi bir beslenme programı uygulanmalı.”

Günlük yaşantıda asansör yerine merdiven kullanılması, düzenli şekilde  basit hareketlerin yapılması önerisinde bulunan Atabek, kış gecelerinde özellikle  yatmadan önce daha az kalorili yiyeceklerin tüketilmesi ve porsiyonların  küçültülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.