Diş fırçalamayı önemsemeyenler dikkat !

Diş fırçalamayı önemsemeyenler dikkat !

Ağız hijyenine dikkat etmeyenler, Nöro-Behçet hastalığına davetiye çıkarıyor.

“Nöro-Behçet hastalığı”, erken teşhis edilerek tedavisi yapılmadığında felç, denge bozukluğu ve ağır bilişsel yıkım gibi ciddi sonuçlara neden oluyor. Uzmanlar, bu hastalığın genetik yatkınlığı olan ve ağız hijyenine dikkat etmeyenlerle doğrudan ilişkisi bulunduğunu belirtiyor.

Behçet hastalığı, oluşma nedeni tam olarak bilinmeyen iltihabi bir hastalık şeklinde tanımlanıyor. Bu hastalık daha çok Doğu toplumlarına özgü olduğu için “İpekyolu” hastalığı olarak da biliniyor. Tedavisi yapılmadığı takdirde ağır denge bozuklukları, zihinsel işlevlerde sorunlar ve felce yol açan hastalık Türkiye’de her 250 500 kişiden birinde görülüyor. Behçet hastalarının vücudundaki sinirlerin etkilenmesi sonucu yüzde 5 oranında Nöro-Behçet hastası bulunuyor. Türk Nöroloji Derneği (TND) Nöro-Behçet Çalışma Grubu Üyesi Nörolog Prof. Dr. Gülşen Akman Demir, “Burada belirtileri zamanında yakalayarak yapılan erken teşhis çok önemlidir” diyor.

ERKEN TEŞHİS KURTARIYOR

Nöro-Behçet hastalığının belirtilerinin varlığına dikkat etmek gerekiyor. Erken dönemde yakalanan hastalığın tedavisi ile bu sorundan tamamen kurtulmak mümkün oluyor. Kortizon başta olmak üzere bağışıklığı baskılayıcı ilaç tedavisi hastalarda olumlu sonuç veriyor. Ayrıca hastaların ilaçları aniden kesmemesi ve hekimin önerilerini titizlikle uygulaması gerektiği belirtiliyor.

NEDENLERİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Behçet hastalığını oluşturan nedenler tam olarak bilinmiyor. Ancak ağızdaki mikrop ortamının bu hastalığa zemin hazırlayan önemli etkenlerden biri olduğu belirtiliyor. Bu nedenle genetik yatkınlığı bulunan ve ağız diş sağlığına dikkat etmeyen kişilerde bu hastalığın görülme riski artıyor. Demir, “Behçet hastalığı, hijyen koşullarda yaşamayan ve özellikle dişlerini düzenli fırçalamayan kişilerde görülüyor” diyor.

BUNLARA DİKKAT;
- Ağızda tekrarlayan yaralar
- Gözde iltihap (Uveit)
- Genital yaralar
- Çok sivilce oluşması
 
Habertürk